2022. május 13., péntek

Újvárosi szökőkútak

 Öt szökőkútja és négy ivókútja van szükebb hazámnak Dunaújvárosnak.Májustól üzemelnek újra teljes kapacitással,mivel hátha van aki nem ismeri ezeket,érdemes egy kicsit átnézni mi tudhatók róluk.Az ivókútakra most nem térek ki,ezekből négy van a város külömböző részein,vízei ihatóak.Most csak a szökőkútakra térnék ki.

A szökőkutak vize – bár a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik – nem iható, nem alkalmas fürdésre, hiszen számos vegyszerrel kezelik. A vízben található algátlanító, fertőtlenítő, PH csökkentő szer, az időjárás, például nagy eső vagy erős napsütés hatására veszít a hatékonyságából, emiatt előfordulnak, hogy a szökőkutak koszolódnak, algásodnak, de minden ilyen esetben a DVG Zrt. munkatársai a lehető leghamarabb gondoskodnak a tisztításukról.

Egy ivókút képével azért szolgálhatok: a főtéren található a múezum előtt

Vízivirág

A Dózsa Mozi jobb oldalán található „Vízivirág” elnevezésű szökőkutat 2001-ben építették meg. A Palotás József alkotta kompozíció a TSO Alapítvány által kiírt pályázat győztes alkotása, amelyet Dunaújváros Önkormányzata jelképes áron,  1250 forintért vásárolt meg, ugyanakkor cserébe vállalta a megtermékenyítésre, a nemiségre utaló szimbólumai miatt különösen figyelemfelkeltő, bronzból készült szökőkút kicsit sem csekély működtetési költségeit.

A Vízivirág,nem éppen a nagyságáról híres

A Korsós lány szobor avagy a „Békás szökőkút” 

1955 óta áll a Dózsa György téren Wagner Nándor Korsós lány – szobra. A korsót kezében tartó vízhordó lány egy kő posztamensen a medence közepén áll, ahová oldalról négy-négy béka köpi a vizet. Érdekesség, hogy a békákat bronzból öntötték, idővel azonban „elugrándoztak” helyükről, majd egy darabig műanyag változatukkal helyettesítették őket, akik szintén elvándoroltak. Azóta két oldalról négy-négy alumínium béka szájából lövellnek a vízsugarak a lány felé.

A Békás szökőkút óriási népszerűségnek örvend a városban

A város leghíresebb békái

Az Öntelt mackó

Somogyi József egyik közkedvelt alkotása, a kőből készült Öntelt mackó 1953 óta áll az Építők útján, az Élményfürdővel szemben. A szobor egy szökőkút medencéjének közepén helyezkedik el, azóta is kedvelt vizes találkozóhely városunkban.

Mint ahogyan az Szemes Mihály Kölyök című filmjében is elhangzik, aki belemártja kezeit az Öntelt mackó szökőkútjának vizébe, arra rátalál a szerelem.

Az öntelt mackó vesztett népszerűségéből,talán a környék bokrai miatt takarásban van és ez hozzájárult ehhez

Dr. Molnár László Emlékpark

A város egyik leginkább látogatott és kedvelt közösségi tere az Dunaújvárosi Egyetem előtti park, amely 2007 óta az intézmény alapító igazgatója, Dr. Molnár László nevét viseli. Az emlékparkban található a város egyik legnagyobb szökőkútja, az Identitás. 2018-ban teljeskörű felújításon esett át, és a mai napig közkedvelt vizes találkozóhely.

Az Egyetem előtti szökőkút valamiért nem tartozik a kedvenceim közé...

Orgonasíp

Városunk főterét 2014 óta díszíti szökőkút, amely a Városháza tér rekonstrukciója során valósult meg; 2015-ben Orgonasípnak nevezték el, a javaslatok szerint azért, mert a vízsugár változó magassága a templomi orgonára emlékeztet.

Az Orgonasíp

Orgonasíp a városháza árnyékában

Ezek a város szökőkútjai tehát,több nem jut az eszembe,de alighanem nincs is több.Az én személyes kedvencem talán a békák,hiszen gyerekként is sokat játszottam ott és Gergő is mikor kicsi volt sokat ült a békákon és kezével a vízsugárral játszott közben.Az Orgonasíp meg azért emlékezetes számomra,mert ez mellett készült Gergőről az utolsó fotó,igaz akkor december volt és a szökőkút nem üzemelt.Fontos még megemlíteni az uszoda előtti Sellőt,ami egy szobor egy medence közepén,amiről nem igazán tudom,hogy szökőkút-e.Inkább csak volt olyan,hogy volt benne víz,de nem igazán volt szökőkút jellege.

felhasznált forrás: dunaujvaros.hu és a Dunaújvárosi Önkormányzat közösségi oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése