2020. április 8., szerda

Kedvenc kilátóinknál (3.) - Pécsi tv-torony

Új sorozatomban a kedvenc kilátóinkkal kapcsolatos élményeink elevenednek fel és ahol természetesen bemutatom eme nagyszerű építményeket.Túrázásaim lassan negyven éve alatt számtalan kilátóban jártam,majd jártunk Gergővel együtt is.Mindig is imádtuk ezeket a csodákat,ha utunkba került egy sosem hagytuk ki,de voltak olyan túrák amelyeknek kifejezett célja volt egy-egy kilátó.

Az áprilisi részben a pécsi tv-toronyt vesézzük ki.

Már messze földről is impozáns látvány
A 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll.1973 április 4-én nyílt meg, azóta Magyarország legmagasabb épülete.

A torony 18 500 tonna vasbetonból épült, Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján. Eredetileg 191 méteres volt, de egy 1995-ös antennacserét követően, 6 méterrel lett magasabb, 197 méteres magasságával jelenleg is hazánk legmagasabb épülete.
Gyorslifttel lehet feljutni a tetején kialakított, üvegfalú eszpresszóig (72 m). A nyitott kilátóterasz (80 m) a presszó fölött van. A Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent. Körkilátójából messzire el lehet látni szép időben. Déli irányban a várost, illetve a Baranyai-dombságot, messzebb a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegyet csodálhatjuk meg. Keleti irányban a Zengő, nyugatra a Tubes, északra a Mecsek magaslik. Tiszta időben viszont akár a Badacsony is látható. A torony aljától északkeleti irányban sí- és szánkópálya is fut lefelé a hegyoldalon.
Közeltől sem rossz látvány
A torony jelenleg többek között az M1,TV2,RTL Klub földi sugárzását látja el a körzetben. (Ma már ezeken kívül a Mindig TV teljes kínálatát sugározza.) Az adóépület a toronytól néhány méterre helyezkedik el. A televízióadás korábban egyszerre volt analóg és digitális, melyek a digitális átállásig időpontban egymástól függetlenül teljesen párhuzamosan működtek.
Az 1973-ban épült adótorony helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt.Kiss József természetbarát a Mecsek Egyesület főtitkára volt, és számos könyve jelent meg a Mecsekről. Ez a kilátó 24,6 méter magas, kb. 5x5 méteres alapterületű épület volt, mellette egy kis épülettel. Emlékét a Zsolnay porcelángyárban készült mázas pirogránit emléktábla őrzi, melyet a kilátó falában helyeztek el.
A kilátó mellett 1959-től 1968-ig 70 méter magas acélszerkezetű adó állt, az első vidéki adótorony, mely az MTV 1 műsorát sugározta.
A lépcsőház
A jelenlegi torony betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.
Amikor megnyitották, a kilátónak évente kétszázezer látogatója volt, napjainkban évente nyolcvanezren keresik fel.
Az 1972. decemberi elkészültekor a torony hétvégente díszkivilágítást kapott, mely idővel elmaradt. 2017. augusztus 19-étől újra díszkivilágítást kapott a tévétorony, mely minden este különböző színben pompázik.
A Misina-tetőre a pécsi Főpályaudvarról induló 35-ös és 35Y jelzésű autóbusszal lehet eljutni. A Misina-tető ugyan alacsonyabb, mint a Mecsek néhány csúcsa, de a város közeli elhelyezkedése és a jó közlekedési lehetőségek miatt kedvelt kirándulóhely.
A kilátórész,alatta vendéglő van
 Én túrázásaim történetében háromszor voltam itt.Kétszer Gergővel.Érdekesség,hogy Sándorral túramentorommal nem sikerült ide eljutnunk.Az élmény mindhárom alakalommal felejthetetlen volt.Benne volt Gergővel való terveinkben,hogy újra eljövünk a toronyba,de a sajnálatos események miatt ez meghiúsult.Én még azért szeretnék ide eljutni az életemben.Kérdés,hogy kivel?Hiszen jelenlegi túratársaim lényegében tériszonyosak...

Gergő a toronyban,a kép 2013-as

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése