2020. április 21., kedd

Barlangkutatók-forrása

Mivel a mecseki források is szerves részei túrázásaim történetének,anno úgy döntöttem,hogy inditok egy sorozatot ezek bemutatásából.A Mecsekben nagyságrendileg kétszáz forrás található,természetesen ezeknek csak a töredékénél jártam,de mégis úgy teljes egy sorozat ha annak minden darabját bemutatjuk.Nagy segítségemre van ebben Baumann József gyűjteménye.A sorozatot Gergő halála előtt pár nappal inditottam,tartozom annyival az emlékének,hogy próbálom végigvinni...

A mai áprilisi részben a Barlangkutatók-forrásával ismerkedhetünk meg.

A forrás
Az orfűi Vízfő-forrás előterében fakadó kiépített forrás, a zöld sáv jelzésről leágazó, a Vízfő-forráshoz vezető zöld Ω jelű ösvény mellett.

A forráskő, melyen a forrás névtáblája látható, valójában egy 
– az orfűi temetőből származó – sírkő
A forrás vize karsztos eredetű, minden bizonnyal a közeli barlangi patakos forrásnak a szökevényforrása, mivel annak hozamváltozásaival mutat párhuzamosságot az itt kilépő vizek mennyisége.

Bőven fakad a víz
A forrást Csokonay Sándor közreműködésével Rónaki László és Vass Béla foglalta 1968-ban. A forrás építésekor a barlangkutatók a MKBT (Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat) tűzzománcos jelvényét is elhelyezték a forráson ami azóta eltünt.

Felújítása 2007-ben történt, ekkor a forrás falazata mögé építettek be egy 60 literes üllepítő medencét és alumínium kifolyócsövet.
Az eredetinél nem volt üllepítőmedence csak egy csövet nyomtak a sóderbe.

A névtábla
1986-ban "A még egymillió lépés" című filmben, Rockenbauer Pál és az MTV csapata itt szállt meg a barlangkutatók házában - "a Kutat-lak-ban" -, és e forrás vízében mosakodtak elindulás előtt.

Sajnos a forrás mellett levő fűz egyik fő ága letört, így a már nem ad árnyat a forrásnak.

Napjainkban...
A forrásnál sem Sándorral,sem Gergővel,sem senkivel nem jártam még.
Egyenlőre tervben sincs véve,de sose tudni.Hátha egyszer erre vetödők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése