2020. február 23., vasárnap

Tűzeskerék guritás

Immár húszadik alkalommal rendezik meg vasárnap március 1-én Óbányán a télűző-termésjósló népszokás újkori ünnepét.A tűzeskerék guritás évszázados ünnepét a közelmúltban élesztették újjá.A hetvenes évekre eltűnt népszokást követve, idén már húszadik alkalommal guritják le az óbányai hegyoldalon a lángoló szerkezetet,amely attól függően melyik irányba gurul,megjósolja az idei termést.

Gurul a kerék
A tüzeskerék-gurítást a Hutzelsonntag napján, a katolikus vallás szerint Nagyböjt első vasárnapján rendezik. Az ünnep nevét – hutzel – a német nemzetiségi lakosságtól nyerte, amely az „aszalvány, aszalt gyümölcs” megfelelője, ami a böjti étkek egyik meghatározója a településen. A termésjósló szokást a betelepített németek az óhazából hoztak magukkal és egészen az 1970-es évekig művelték, de ezidőtájt megszakadt a folyamat.A falu lakói 2000-ben újították meg a régi szokást, amelyben este legurul a tüzeskerék (Hutzelrod) a Winterberg-hegy oldalán. A néphit szerint amerre a kerék gurul, arra várható az évben a jobb termés.

Tömegeket vonz a tűzeskerék
Az esemény a mecseki régióban már óriási népszerűségnek örvend.Több tízezren látogatnak el ilyenkor a Mecsek gyöngyszemének számító kis faluba Óbányára.Bárhogy is szerettem volna,az elmúlt két évtizedben sajnos nem jött össze,hogy meglátogassam eme jeles eseményt.Gergővel is voltak pedig ilyen irányú terveink,de autó híján ezt nem könnyű megvalósítani.Tömegkölekedéssel este nyolc körül pedig nem lehet hazajutni Óbányáról.

Pedig jó a buli
A jövőbe tekintve persze sosem zárható ki,hogy egyszer majd sikerül eljönni és megnézni ezt a fesztivált,ám erre jelenleg kevés esélyt látok.Sajnos autóm továbbra sincs és azoknak az ismeröseimnek sem akik benne lennének ebben a buliban....Esetleg megoldható a dolog egy szállásfoglalással,bár ilyenkor garantált a teltház a falu vendégházaiban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése