2019. október 29., kedd

Bába-kút

Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

A mai októberi részben a Bába-kúttal ismerkedhetünk meg.

Bába-kút
Püspökszentlászlótól északnyugatra található forrás, a Kistóti-völgy bal oldalában, a kék háromszög (K∆) jelzésű turistaút mellett.

Korábban szabad elfolyású, állandó jelentkezésű forrás volt, amelyet később a Hosszúhetény vízellátását részben biztosító – a Daragói-nagy-forrástól induló – vízvezetékbe kötöttek be.
A forrás eredeti kilépési pontja nem a jelenlegi helyen (hegy és a földút között) volt, hanem a földút és a patak között. Miután földbe mélyített foglalásokat alakítottak ki - a jelenlegi új helyen - azt bekerítették, és napjainkban is ez látható. Az eredeti fakadási hely közelében egy alacsony betonfallal elválasztott túlfolyó látszik.
A vizet – csővezetéken keresztül elvezetve – távolabb, egy víztározóban tárolják.
A kerítésen belül látható az egykori szabad forrás táblája kőbe ágyazva.

Alig észrevehető
A forrás a nevét onnan kapta, hogy valamikor itt, a hegyoldalban egy cigánytelep volt, és az újszülött gyerekeket a bába itt fürösztötte meg, tehát a domb aljában lévő réten kútja volt a helyi bába asszonynak (a bábaság a családon belül öröklődött).

- Régebben Zrínyi-forrásként is említették, e nevet az 1935-ben itt táborozott szigetvári cserkészek adták a forrásnak, ami akkor nem volt névtáblával ellátva. Ezt a nevet a „A Mecsek részletes kalauza” is említi, sőt a Daragói Nagy-forrást is, íme: „Tovább a patak bal partján a felette emelkedő kocsiúton a Zrínyi-forrás és innen 5 percnyi járásra a Nagyforrás.”

- 1959-ben megjelent mecseki leírás szerint: "Zrínyi-forrás a Tóti-völgy felső részén az erdőszélen levő jóvízű foglalt forrás."

Megjegyzés:

- A Bába-kút táblája, stílusa, formája és mérete megegyezik olyan források tábláival (Bögrés-kút, Éger-forrás) amiket Csokonay Sándor vésett. Leírást nem találtunk róla, de a hosonlóságból és az időpontból (1935) arra követjeztetünk, hogy ennek tábláját is Ő készíthette.

- Ugyan a forrás már nem ad vizet a turistáknak, ennek ellenére 2017. nyarán a táblát felújították.

Elképzelhető,hogy jártunk itt,akár Gergővel,akár Sándorral,de nem igazán emlékszem rá,így tehát nem százszázalék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése