2019. október 18., péntek

Vas Mihály hősiessége

Lassan a végéhez közeledik a Mecseki népmondák sorozatom.Közel három éve tart az e csodákat bemutató bejegyzéseim.Nem sok maradt már,de azért még akad.A Mecsek sokminden más mellett a legendák hazája is.Ma a Mecsek észak-nyugati részéről származik a következő történetem mégpedig Tékesről.Elöször lássuk a legendát,majd egy kicsit ismerkedjünk meg magával Tékessel.

Tékes és dülői
Tékes belterületétől kissé délkeletre egy domb a Vas Mihály nevet viseli. A helyi néphagyomány szerint dűlői jelentéktelenek, kivéve a Vas Mihály hegy nevezetű nyolcadik szám alatti szőlő dűlő, ahonnét ez a rege szól: egy Vas Mihály nevű hős egykoron ott vetette vissza kevés magyar hőssel a pécsi basától küldött igen nagy számú portyázó törököt és annak emlékére a hegy megkapta a vitéz nevét örök emlékül.

Tékes és környéke
Tékes egy Baranya megyei köszség a Hegyháti járásban.A zsáktepelülést Dombóvártól 9km-re találjuk.Erdőkkel övezett csendes falu,mindössze 240 lakossal.

Első írásos említése 1510-ben történt Thelkes néven, ekkor a Tolna megyei Anyavárhoz tartozott. A 18. században a király Esterházy Pálnak adományozta a falu. Részben ennek hatására az 1700-as évek végén német telepesek költöztek a faluba. A II. világháború után a német származású lakosok egy részét kitelepítették.

Fő nevezetességei a templomai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése