2018. április 12., csütörtök

Isten-kút

A Mecsekben szinte mindennek van valami legendája.Akárhová is megyünk nagyon -nagyon sok dolog van amihez valamilyen mecseki népmonda kötödik.A Mecseki népmondák sorozatom áprilisi részében az Isten-kútról mesélek.

Sajnos itt még nem jártam.A képek turistautak.hu képei
Pécsett a Nagy-Deindol-völgy végződésénél, azzal átellenben (ZO jelzés) a buszmegálló mellett található a szépen kiépített, régóta ismert, korábban a vízellátásban is hasznosított forrás.

Három oldalról falazott a forrás. Északi oldalán egy lépcsősoron lehet lejutni az aknás foglalású forráshoz, melynek déli oldalából nagy átmérőjű csövön át lép a napfényre a víz.
A támfalas felépítmény felső részletét egy dombormű uralja, ahol a megnevezése is olvasható. A foglalástól keletre található a folyamatos vízkivétel aknája, amely jelzi, hogy a foglalásnál csak a túlfolyó víz jelenik meg, érdekes módon a régi forrásházon még a vasajtó hely is felismerhető.
Vízhozama 30-100 liter/perces értékkel bír.
Alsó triász gipszes és anhidrites rétegekből származó repedésvíz jelentkezik váltakozó hozamokkal.
A forrás történetéhez tartozik, hogy az 1990-es években több esetben is elfertőződött a vize, vérhas megbetegedéseket okozva. A vízminőség romlását a gyűjtőterület szinte teljes egészére kiterjedő lakó- és üdülőterület, valamint a mezőgazdasági hasznosítás okozta.
A víz minősége a csatornázásoknak köszönhetően mára már egyre jobb minőségű, viszont a vize csecsemők és terhesek számára még nem ajánlott.
Ennek ellenére a környéken lakók közül vannak olyanok akik már több évtizede isszák a vizét.

A dombormű szakállas férfit ábrázol derékig, bal kezében nyitott -törvény- könyv, két oldalán alfa, és omega betűkkel.
A felelmelt jobb kézben galamb. A fej mögött a szentháromságot jelző háromszög. 

Ilyen az Isten-kút,víze nem iható!

A dombormű közelebbről
A forrás keletkezéséről a következő monda szól: 
A tatárok közeledésére a magyarürögi férfiak hadba vonultak, az öregek, asszonyok és gyerekek elbújtak a Nagy-Deindoli-völgybe. Egy Antal nevű remete élt itt, aki pártfogásba vette a menekülteket. Két hete éltek már itt, de nem volt vizük, sokan megbetegedtek. Antal remete könyörgését Isten meghallgatta, és a völgy déli oldalát bezáró hegy tövében bővizű forrás fakadt, így megmenekültek.

A forrás felülről

A bejegyzés a turistautak.openstreetmap.hu -n talélható bejegyzés alapján készült!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése