2018. április 23., hétfő

Medvehagyma szezon

Nevében a jelentése, vagyis a népi hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ezt a növényt keresi, hogy a hosszú téli álom után kitisztítsa szervezetét.  Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő vadul, tömegesen, például Gerecsében és a Mecsekben, Orfű környékén,a Zengő oldalában illetve a Misina déli lejtőin. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó évelő növény. A nedves, árnyas helyeken érzi jól magát.

Az erdő csodája a gyógyító medvehagyma
Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák.  C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

Bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében, de érzékeny bőrű egyének esetében fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Virágzáskor pazar látványt nyújt
Még virágzás előtt tépjük a kosarunkba levelét. Levele kissé hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy valóbam medvehagymát találtunk-e, arról könnyen meggyőződhetünk, ha megdörzsöljük ujjaink közt a levelét. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor gyűjtsük tovább. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk, amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Egy növényről csak egy levelet szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni.

Nem összetévesztendő a gyöngyvirággal!
Hogyan tegyük el?
Alacsony hőmérsékleten megszárítva, vagy befőttesüvegben alaposan megmosva, felszeletelve sóval és olíva olajjal meglocsolva, kinyomkodva a levelek közül a levegőt. Hűtőben így hosszú ideig is eláll.

Hogyan használjuk fel frissen?
Mivel leginkább frissen és nyersen fejti ki hatását, ezért önmagában rágcsálva, léként kefírbe, joghurtba, szendvicsbe, salátába, palacsintába, omlettbe, kenyérbe téve, vagy levesként, főzelékként, krémként, húsokhoz elkészítve. Egy szóval mindennel passzol és isteni finom. Teaként egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni.

Szép és kellemes hagyma szagot áraszt
A tavasz első hírnöke - persze a hóvirág után - a medvehagyma. Nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Érdemes kihasználni a természetadta lehetőségeket, és ezen a pár héten, amíg tudjuk gyűjteni ezt a csodás növényt, minél gyakrabban kerüljön az asztalunkra.

Lassan mostmár minden évben,hogy április vége felé lemegyünk a Mecsekbe megnézni ezt a csodát.Olyan fantasztikus látnivalót és olyan élményt ad,hogy arra szavak sincsenek...
Mindenkinek ajánlom menjen el egy medvehagyma fellelhető helyre és legyen részese eme csodának!

Kell ennél szebb?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése