2024. június 13., csütörtök

Varázslatos Mezőföld

 Mivel alapból mezőföldi gyerek vagyok,mi sem természetesebb,hogy magán a Mezőföldön túrázok talán a legtöbbet.Na persze,gondolhatja a nagyérdemű vagy a nem annyira képben lévő ember,hát itt is lehet túrázni?Miért ne lehetne?

A Mezőföld nem kicsi!

A Mezőföld Magyarország egyik földrajzi középtája a Dunától nyugatra, a Sió és a Duna között, a Duna menti síkság, a Dunántúli-középhegység, a Dunántúli-dombság és a Balaton között. Földrajzilag az Alföldhöz tartozik, bár a köznapi felfogás nem tekinti a nagy táj részének, mivel Alföld névvel elsősorban csak a síkság Dunától keletre fekvő részeit szokás nevezni. Közigazgatásilag jobbára Fejér vármegye, kis részben Veszprém,Somogy és Tolna vármegye területére esik. Tengerszint feletti magassága 100–180 m. Földje hol homokos, hol kőzetlisztes (ezt az anyagot a Dunántőli-középhegység patakjai rakták le), de területein nagy kiterjedésben jellemző a legjobb minőségű termőföld, az úgynevezett csernozjom is. A Duna felől nagyobb szintkülönbség (tereplépcső) választja el az Alföld többi részétől. Eredetileg füves puszta volt, ma jó minőségű mezőgazdasági terület. Legnépesebb települése Székesfehérvár.

Iváncsánál már combosodik a táj!

Bár a Mezőföld az egy síkság,mégsem kell teljesen sík területre gondolni,hiszen a tájegység java része,hullámos,kissé dombos.Éppen ez adja a varázserejét a dolognak,de a teljesen sík területen is sok a meglepetés.A mezőföldi túrákat eleinte mindig hiánypotló túráknak szántuk.Jól jött az olyan esetekre amikor valamilyen okból nem tudtunk máshová,vagy éppen a hegyekbe menni túrázni.Aztán fokról-fokra jöttek a meglepetések,amikor az ember nem számít semmi különösre,mégis egy csodás tájon találja magát.Na így jár a túrázó ha a Mezőföldön túrázik.

A Mezőföld akkora,hogy a mai napig nem jártuk be,csak egy töredékét.Ám persze ez a nagy Mezőföld eltörpül az Alföld nagysága mellett,de alapterületre bármelyik magyar hegységgel felveszi a versenyt!

Tavak Dunaújváros környékén

Bármerre megyünk érnek a meglepetések.Kezdetben Gergővel túrázgattunk a Mezőföldön,sokszor a Duna völgyébe,ami alapból szép és érdekes.Aztán fokról-fokra haladtunk beljebb a tájegységbe.Dunaújváros környékén a tavak varázsoltak el,majd a dunai szigetek és szigetvilág szolgált páratlan látnivalóval.Később a Cikolai (Lívia) tavak környezetére csodálkoztunk rá,majd Iváncsa környékén a dombságokat meghazudtoló tájakban gyönyörködtünk.Jött az Egyenesen át túra és az a csodás erdő Mélykútpusztánál,Gergővel aztán a Dinnyési fertőn tettük fel a koronát mezőföldi túráinkra.Valóban nagyon jó volt mind!

A Kapos torkolata ahogy a Sióba ömlik
A Gergő utáni éra folyamán már többnyire Zolikával jártuk a Mezőföldet (is).Olyan csodákat láttunk mint a Kapos torkolata Tolnanémedi közelében.Nagyon elvarázsoló volt a Gyűrűs-árok Dunaföldvártól nyugatra.Szenzációsak voltak a Rétszilasi tórendszer tavai.Pazar volt a bölcskei pincefalu és a dunakömlödi dombok (ezeknél Gergővel is jártunk).Alap környéke is szenzációs volt az egészen Paksig húzodó csodálatos erdőségekkel.De legutóbb az Előszállás és Nagykarácsony közötti táj sem volt mindennapi.Sorolhatnám még a mezőföldi csodákat,pl.a Sárpentelei parkerdő,vagy a Bolondvár környéke Mezőfalvánál,de a Lóki-völgy is Nagylóknál.A kis semmitmondó tájnak is megvannak tehát a maga szépségei.Akármerre is megyünk egyre több kellemes meglepetésben van részünk.

A Sárvíz a Mezőföld egyik fő "folyója"
Rengeteg a tó a Mezőföldön.Vízfolyások is akadnak bőven,ezek legnagyobbika a Kapos,a Sió és a Sárvíz.Jelzett turistaútak is akadnak a tájon,de ezen a vidéken számos helyen érdemes jelzetlen utakat is választani.Sok szép település várja a vándorokat sok-sok látnivalóval és ne feledjük,hogy lényegében még a Velencei-tó is a Mezőföldön van.A Mezőföld tehát egy kevésbé felkapott része az országnak ahová érdemes kirándulásokat tervezni,hiszen számtalan csodákban lehet része az erre tévedt vándoroknak.Érdemes persze előre eltervezni ezeket sok-sok infó van már mndenről az interneten,de talán még ez a blog is segít ebben-abban.Ez tehát szűkebb hazám amelyen borítékolható,hogy lesznek még túráink a jövőben is,hiszen még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség rejlik számunkra is ebben a tájban!

Benedek-tó Alaptól délre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése