2021. november 6., szombat

Cikai-forrás

A nagyjából 200 forrással rendelkező Mecsek hegységben akármerre is mész komoly esélye van,hogy útközben legalább egy forrás keresztezi utadat.Itt a legkisebb az esélye annak,hogy szomjan maradsz.Ebben a sorozatomban ezeket a forrásokat próbálom bemutatni.Sajnos évente jó esetben is max.háromszor jutok el a Mecsekbe.Így aztán képtelenség minden forrásnál személyesen ott lenni.Előfordulhat,hogy ennek fényében internetes segítségre szorulok.Ahol már jártam,ott a saját élmények dominálnak.

Most nézzük meg mi tudható a Cikai-forrásról 

Ott lenn a forrás

A Magyaregregytől délre található Cikai-völgyben jelentkező vízkilépés, az Akai-tetőtől kb. 200 m-re egy kis katlanban található. Megközelíthető a Vár-völgy felől a sárga keresztről leágazó sárga kör jelzésű ösvényen.

Merítős forrás, szárazon rakott mészkőből, vize egy betonhengerből merhető ki. Felirata az egyik kőbe vésett márványtáblán olvasható. A forrás vízhozama 3-15 liter/perces értékek között mozog.

A hagyomány szerint egy elpusztult (középkori) falu helyén található, melynek neve Cikó volt. Az innen induló völgyet Cikói-völgynek is nevezik.

2009-ben csorgó medencével, és táblával látták el a forrást.
 2019-ben környéke elhanyagolt és csak egy forrástábla maradt meg a kettőből.

A forrásnál

Bár nem emlékszem rá,hogy jártunk volna a forrásnál,de elképzelhető.Hiszen az Akai-tető környékén jó párszor megfordultunk már,elképzelhető az is,hogy jártunk a forrásnál is.A kilencvenes években és 2009-ben is jártunk a környéken.Hogy járok-e még erre az benne lehet a pakliban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése