2020. június 2., kedd

Merészebben vagy szerényebben? - Nyári tervek

Azok után,hogy télen minden tervem bejött,tavaszra mertem nagyot álmodni,ám a koronavírus szertefoszlatta merészebb terveimet.Most,hogy itt a nyár újra valamiféle terveket kellene szőni.Ám mivel nem tudom mi várható a világba,jön-e,megy-e,marad-e a vírus,így nem tudom,hogy merészebb vagy szerényebb terveket szőjek-e a nyárra.Sok-sok mindentől függ,hogy egy megálmodott terv valóra váljon.Mondjuk tavasszal a koronavírusra gondoltam legkevésbé,hogy ettől fog függeni...Na,de mindegy,nekivágok a nyárnak is,pár terv összeállt a fejemben,hogy a nyár folyamán mikor melyiket sikerül megvalósítani,csak a jó ég tudja.Már amúgy a nyár második napja van e sorok írásakor (mi ebben a blogban június 1-et vesszük a nyár kezdetének) és egy terv igaz még tavaszról valóra is vált.Tegnap sikerült eljutnunk Révbérpusztára újra,így ez kipipálva.Lássuk a többit.

Pécs - Tettye
Úgy néz ki Péccsel kezdünk majd.Egy labdáért fogunk lemenni amit még a PMFC futballcsapata ad nekünk,mivel egy focicsoportban ahol moderátor vagyok,az egyik játéknak ez a főnyereménye.Ha már lemegyünk összekössük a kellemest a hasznossal.Megnézzük a régen látott Barbakánt és a még sosem látott Tettyei romokat és valószinűleg a Havi-hegyi kápolnát is.Jelen állás szerint úgy tűnik ennek semmi akadálya nem lesz.

A Tettyei kirándulás után szeretnék eljutni a nem régiben felfedezett Rétimajorhoz megnézni a 23(!) tóból álló Rétszilasi tavakat.Itt ami nehézzé teheti a bulit,hogy Rétszilas eddig kiválóan elérhető volt Dunaújvárosból,most hála a kormány új rendeletének 18 vasútvonalon szinte megszűnik a közlekedés,félő,hogy ezek egyike a Dunaújváros-Rétszilas vonal lesz...Ám így is ellehet jutni,kerülövel dupla pénzért....na de szeretnék ide eljönni a nyáron.

Rétimajor
Ha a terv szerint sikerül(ne) haladni akkor egy mecseki túra következne,mégpedig a Kelet-Mecseket átszelő túra amely most északtól-délig szelné át a Mecsek keleti részét.Ez Vékényből indulna,érintené a Csepegő-árkot,a Nyárádi kunyhót,a Cigány-hegyi kilátót és Püspökszentlászlót is majd Hosszúheténybe végződne.Erre mindenképp hétköznap kell,hogy sor kerüljön,mert akkor jobb a közlekedés a Mecsek felé,ám a Rétimajornál említett közlekedési gondok itt is bezavarhatnak.

Miske-tető a Kelet-Mecsek közepén
Jó lenne még júniusba letudni a balatoni túrát amelyen a Köröshegyi-völgyhídat néznénk meg.Ez egy tavaszra betervezett túra volt amelyet a koronavírus hiúsított meg.Ez a túra valószinűleg Balatonföldvárról indulna,az útvonalon és,hogy hol végződne,ezen még dolgozom.Ha júniusba nem is sikerül megvalósítani,akkor a nyár folyamán azért szeretném ha összejönne ez is.

Köröshegyi-völgyhíd
Júliusban a mostani tervek szerint megnéznénk a Dunaújvároshoz közeli Bottyán sáncot,amely Dunaföldvár közelében van.Erre is Manó barátom hívta fel a figyelmem.Ez egy közeli környékbeli túrának jó lehet.Meglátjuk.Szóba kerülhet a nyáron még ismét a Sánc-hegy Százhalombattán,ám most az érdi Kutyavárral egybekötve,de ez a túra még őszre is jó lehet ha most esetleg nem jön össze.

Bottyán sánc Dunaföldvár
Tegnap Révbérpusztáról hazafelé jövet agyaltuk ki,hogy a nyáron elmehetnénk Hollókőre is.Gergővel még ezt is tervezgettük anno... Megnéznénk a várat és a híres falucskát.Ezt nyár közepére tervezném,de akár augusztusra,sőt szeptemberre is eltehető.

Talán júliusba még öszejöhet egy város túra mondjuk Bajára,ezt is terveztem tavasszal.A szép alföldi várost érdemes lenne újra felkeresni.Persze ez a túra is halasztható,tél kivételével bármikorra.

Hollókő
Augusztusban ha sikerül,egy merészebb terv - jó lenne végre eljutni a Cseszneki várhoz,ennek sikere nagyon sok mindentől függ,de próbálkozom majd vele.Az idén nyárra tervezett Római-fürdős bakonyi túrát pedig úgy tűnik elrakom jövőre.

Szóba jöhetnek még újra a komáromi erődök,amely szintén tavaszra volt betervezve.Most hajlok inkább a kora ősz felé ez ügyben,de ha úgy alakul akkor elmegyünk a nyáron ide.

Na és természetesen amint hírét veszem ,hogy elkészült a Zengői kilátó,akkor majd igyekszem minél hamarabb felkeresni.

Baja
Ezek tehát a nyár tervei: Pécs,Rétimajor,Mecsek,Köröshegy,Bottyánsánc,Hollókő,Csesznek,Baja és esetleg Sánc-hegy,Komárom.Ezenkivül is bejöhet bármikor bármi a képbe.Meglátjuk,hogyan alakulnak a dolgok,fog-e zavarni a vírus továbbra is,na meg az ebből adodó gazdasági válság,hiszen engem is fenyeget a munkahelyem elvesztése.Aranytartalékban itt lesznek a közvetlen környék túrái.Reméljük a legjobbakat!

Csesznek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése