2019. november 14., csütörtök

Zsongorkő

Szomorú szívvel jelentem be,hogy a mai résszel a Mecseki népmondák sorozatom befejeződik.Természetesen ha felüti valahol a fejét egy eddig nem ismert vagy a sorozatomban eddig nem szereplő monda,azt lefogom továbbra is ide írni.Egy közel két és fél éve tartó sorozatom ér most véget amelyben a Mecsek számtalan csodájából a gyönyörű,érdekes és helyenként lenyügöző legendákat ismerhettünk meg.

A Mecsek a legendák és a népmondák hazája (is).Akárhova megy a vándor a hegységben szinte minden helyhez,minden nevezetességhez fűzödik valamilyen legenda.Ezeket összesítette a Mecseki népmondák gyűjteményem.Remélem mindenki jó szívvel olvasta ezeket,ezzel is gazdagítva eddigi ismereteit.A mai befejező részben a fantasztikus Zsongorkő legendájáról olvashatunk,de előtte ismerkedjünk meg magával a Zsongorkővel.

Maga a Zsongorkő
A Mecsek egyik legszebb természetes kilátó pontja a Jakab hegyen az István kilátótól délre található 540 m magasságban ez a Mecsek legcsodálatosabb pontja, innen káprázatos panoráma jutalmazza a túrázó kitartását.
A vörös homokkő (permi homokkő) természetes sziklaalakzatot 1892-ben vaskorláttal látta el a Mecsek Egyesület.Közelében a Remete barlang található, rálátással a Sasfészek elnevezésű sziklaképződményre és a Babás-szerkövek elnevezésű sziklaalakzatra.

Szerencsére eljutottunk ide
Ezek után pedig pillantsunk be a legendába:
A Jakab-hegy alján élt egy Zsongor nevű legény. Ennek a legénynek volt egy gyönyörű menyasszonya. A Jakab-hegyi várban lakó török basa szemet vetett a leányra, és fondorlattal elrabolta, várába vitte. Zsongor csak a kedvező alkalmat várta, és egy viharos éjjel elindult a leány kiszabadítására. Sikerült is megszökniük, de az utolsó pillanatban az őrök felfedezték a szöktetést, és lóra kapva üldözőbe vették Zsongort, aki a leányt maga mögé ültette a nyeregbe. Nem sikerült egérutat nyerniük, az üldözők bekerítették őket. Zsongor egy nagyon lapos kőhöz ért a lovával, a kő alatt félelmetes mélység. Amikor üldözői közel értek hozzá, megsarkantyúzta a lovát, s a szikláról a mélységbe ugratott. Kedvesével együtt halálra zúzták magukat, de nem kerültek a törökök fogságába. A közeli falu lakói illendően eltemették őket a szikla alatti tisztáson, s azóta a sziklának Zsongor-kő a neve.

Gergő a Zsongorkőn 2016 áprilisában

Jómagam is eljutottam ide
Bár ezzel a népmondás sorozatom befejeződött,kedvenc hegységemtől továbbra sem szakadok el.Továbbra is tervezek ide legalább évente két túrát,hamarosan pedig egy új sorozatot indítok a meglévő Mecseki források mellett,amelyben majd a mecseki kilátókkal ismerkedhetünk meg!Köszönet mindenkinek aki bepillázott legalább egyszer is a legendákba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése