2023. január 22., vasárnap

Tési szélmalmok

 Egyik következő (remélhetőleg a soron következő) túránk vezet majd Tésre ahol mindenképp megszeretnénk majd nézni a helyi nevezetességnek számító Tési szélmalmokat is.Próbáltam utánajárni mik is tudhatók a malmokról.Túl sok mindent nem találtam,illetve minden forrás ugyanazt írja le pár sorban.Ezekből megpróbálom kiemelni a lényeget,így majd talán mi sem nézünk ki bután a fejünkből amikor majd eljutunk ide.

Úgy gondolom impozáns látvány!

Tésen egyedülálló ipari műemlékek emelkednek ki a szántók síkjából: két robusztus szélmalom. Egyikük helyreállított formában várja a látogatókat, a bejáratnál pedig egy kovácsműhelyt tekinthetünk meg.

A Tési-fennsík egy 400 méteres magasságban elterülő mészkőfennsík. Az alacsony térszínből kiemelkedő platóra semmi sem vet szélárnyékot: az Alpok mentén kelet felé áramló szeleket a Duna völgye engedi be a Kisalföldre, melyet csak alacsony dombság választ el a területtől. Délről sík terület határolja a Tési-fennsíkot, így a szél viszonylag akadálytalanul söpörhet át a karsztplatón. Ezek a szelek a földtörténet korábbi korszakaiban a jégcsiszolta északabbi tájakról jelentős mennyiségű löszt szállítottak ide, melyet szét is teregettek. A löszös talaj kiváló adottságokat teremt a mezőgazdaságnak, ezért Tés körül a bükkösöket nagy szántóföldek váltják fel.

Ebből a képből nem derül ki melyik a régebbi malom,de valószínűleg ez a közelebbi

A terményeket valahogyan fel is kellett dolgozni: mivel a mészköves terület szivacsként nyeli el a csapadékvizet, vízimalmok építésére nem volt lehetőség. Viszont a 19. század közepétől négy, holland típusú szélmalom építésével fogták be a rendelkezésre álló energiát.

Az első malom 1840-ben épült Helt József bognár tulajdonában Pircher János malomács kivitelezésével, és még ma is működőképes. A másik, ma is álló szélmalom Ozi János asztalosé volt. Utóbbi némileg kisebb az elsőnél. Mindkét épület kör alaprajzú, zsindelytetőzetük sínen forgatható - az aktuális szélirányhoz igazodva. A Helt-malomban két pár kő, az Ozi-félében egy őröl. A malmok megfelelő szélsebesség esetén napi 4 mázsa gabonát is képesek voltak feldolgozni.

Nincs rá jobb szó:gyönyörű!

A Táncsics u. 20. udvarába belépve a Cseszneki Ferenc uradalmi kovácsmester eredeti állapotú műhelye is megnézhető. A malomlátogatáshoz egy hatalmas vaskulcsot kapunk, mellyel az épületet nyithatjuk.

A látogatás során idegenvezetés kérhető, de a malom ajtaján leolvasható QR-kóddal a mobilos vezetés is elérhető.

A nyitvatartás hétfő kivételével minden nap 9-16 óra között lehetséges.A belépő szinte nevetségesen alacsony,e sorok írásakor a felnőtt 300 forint.

Várom a találkozást!

Még soha nem láttam a valóságban ilyen régi tipusú szélmalmot és alig várom,hogy láthassam.Kiváncsi vagyok rájuk és érdekelnek is.Így aztán nagyon remélem,hogy a közeljövőben összejön majd az ide vezető túránk és majd akkor természetesen nem hagyjuk ki a szélmalmokat sem.Talán még bemenni is sikerülhet,de ha nem ez kivülről is impozáns látvány!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése