2022. április 6., szerda

Kedvenc kilátóink (27.) - Kis Tubesi-kilátó

 A több mint két éve futó kilátós sorozatom következő "versenyzője" nagyban különbözik a többi eddig bemutatott kilátótól.Ezen nem kell felmenni a kilátószintre,itt nincsnenek se szintek,se emeletek.Kilátónk erkélyszerű terasszal bújuk ki a Mecsek Misina-Tubes gerincéből a Rotary körsétányon.Nem szokványos,de mindenképp nagyszerű kilátó!

A kép alján lenn,az a fehér valami a Kis-Tubesi kilátó,a Tv-Torony közelében Pécsen

Talán meglepő,de hosszabb kutatás után is a kilátóról vajmi kevés leírást találtam.Tényleg csak a legszükségesebbeket írják le még az erre szakosodott portálok is.

A Misinát a Tubessel összekötő gerinc egyik természetes panorámapontjának kilátását nyitja még szélesebbre a Kis-Tubes emelvénye, amely a hegylábra simuló Pécset tárja elénk.

A hegytömböt felépítő mészkő bordái bukkannak elő a gerinc szilagyepes letörésén, ahol a Kis-Tubes panorámaterasza áll. (Építését 1959-ben a Pécs Városi Idegenforgalmi Hivatal végezte.) A padokkal ellátott betonerkélyből kis „bástya" nyúlik előre, róla főként az alant terpeszkedő Pécs látványa szembetűnő, de jól látszik a síkon apró hullámot vető Villányi-hegység, valamint tiszta időben a horvátországi Papuk terjedelmes vonulata is. Balra a Misina tévétornya mutatkozik, míg jobbra a Jakab-hegy hatalmas, erdős tömbje domborodik. A teraszról jól érzékelhető a város és a hegygerinc közti magasságkülönbség.

Az építmény aljában esőbeállót alakítottak ki. A helyszín könnyen elérhető a Misina tető parkolóinak valamelyikéből, hozzá kényelmes erdei sétaút vezet el.

Közelebbről a kilátó

A kilátóról mint fentebb is írtam,csak dél felé nyilik kilátás,főleg Pécsre illetve Baranya megye déli részére (amikor az időjárás engedi).Ettől függetlenül az élmény amit a kilátó ad,nem mindennapi.Az építmény az év bármely szakaszában ingyenesen látogatható.Természetesen nagy népszerűségnek örvend,így ha nem szereted a tömeget,felkeresése inkább a hét első napjaiban ajánlott!

A kilátó a Rotary körsétányon található a Misina-Tubes gerincen a Tv-torony és a Nagy-Tubesi-kilátó között félúton.Remek túrák tehetők ide!

Egy másik szögből a kilátó

A kilátónál mi eddig egyetlen egyszer jártunk,méghozzá emlékeim szerint vagy 2012-ben,vagy 13-ban Gergővel és Mónival.Egy kilátós túrán voltunk,érintettük szinte a környék összes kilátóját akkor.Mindenképpen benne van a pakliban,hogy jövök még ide.Sajna valószínűleg már Móni és Gergő nélkül,bár Móninak még lehet minimális esélye eljönni ha felépül valaha...

Ezen sorok írásakor 2022 tavasza van és ha nem jön közbe semmi (amit a jelen helyzetben szinte felelőtlenség kijelenteni),akkor két éven belül mindenképpen elakarok ide jönni újra.

A kilátó terasz egy része

Még íron kell a Rotary körsétányról,hiszen ennek szerves része maga a kilátó is:

A Pécsi Parkerdő legszebb sétaútja egy tökéletes szintút: szinte pontosan az 550 méteres szintvonal magasságában járja körbe a Közép-Mecsek két legnagyobb kiemelkedését, a 612 méteres Tubest és az 581 méteres Kis-Tubest, 3400 méter hosszban, papucsállatkára vagy vesére emlékeztető nyomvonalon a sárga körtúra jelzéssel.

Az 1930-as évek elején Erreth Ede néhai bőrgyári vezérigazgató magánadományából épült, a Rotary Klub civil szervezet pécsi egységének szervezésében.
Az útvonal különlegessége, hogy a különböző kitettségű lejtőkön haladva markánsan elkülönülő növénytársulásokat keresztezünk: a déli karsztbokorerdőből keletről vagy nyugatról elegyes tölgyeseken át jutunk az északi oldal bükkösébe.
A körsétány mentén évtizedenként készül valami újdonság: pihenőhelyek, kilátópontok, emlékművek, ismertető táblák. Figyelmesen haladva alaposan megismerheted a hely minden aspektusát.Számíts arra, hogy a Rotary ritkán elhagyatott: sokan sétálnak, túráznak erre és gyakran találkozhatsz futókkal - télen akár síléccel a lábukon.

Alulnézetből

Ahogy a kilátóhoz,úgy a Rotary körsétányra is mindeképp eljövünk még,akár sor kerülhet a kettőre ugyanazon a túrán.Amikor itt voltunk közel tíz éve akkor érintettük a körsétány egy részét is,de körbe még nem jártuk.

A Misina-Tubes gerinc tele van kilátókkal,ezek egyik eleme a Kis-Tubesi kilátó is.Ha erre tévedsz ne hagyd ki a többit se,hiszen nincsenek igazán messze egymástól.Természetesen ebben a sorozatban a többire is kitérek majd még (de volt is már,pl. a Tv-torony maga).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése