2022. április 20., szerda

Kedvenc váraink (1.) - Cseszneki vár

 Akkor hát ahogy ígértem,megkezdek egy ilyen sorozatot is amelyben a kedvenc várainkat próbálom bemutatni,hátha akad olyakor valaki aki ennek hasznát is veszi.Hasonlóan az eddigi sorozatomhoz,ez is havi szinten frissül és természetesen csak olyan várak kerülnek szóba amelykben,amelyeknél már legalább egyszer jártam.Így tehát személyes élmény vagy infó is van róla.A várak sorrendjének kiválasztásakor semmilyen szabály nincs.Próbálok úgy haladni,hogy időrendben visszafelé,tehát ahol,amely várban legutóbb jártunk az kerül be a sorba,ha két bejegyzés között egy várban sem jártam,akkor halaok vissza az időben az addig utolsóhoz.Remélem érthető.Ha nem akkor csak olvasd.Tehát akkor első versenyzőnk a Cseszneki vár,ahol éppen a minap jártunk.

Csodás rét a várral a piros+ jelzésen Cseszneken

A kiemelkedő sziklaszirten magasodó pazar szépségű cseszneki vár a Bakony leglátványosabb várromja, kedvelt turista látványosság, az ország legszebb kirándulóhelyei közé tartozik. A Győr és Veszprém közötti 82-es út melletti parkolóból nyílik a legszebb kilátás a várra.Ezt kiegészíteném azzal,hogy a sárga jelzésen jövet Porva-Csesznek illetve a Cuha-szurdok felöl,is nyíllik azért jó kilátás a romra.

Az 1241–42-es tatárjárás után a magyarok számos várat építettek, a cseszneki is e korszak szülötte, egy védelemre remekül alkalmas sziklacsúcson épült, az Alföldről Pannonhalmán át Győrbe vezető „sóút”védelmére. 1315-ben a Csák nemzetség foglalta el a várat, később Károly Róbert király csatolta birtokához a vadban is bővelkedő vidéket. Majd 1392-ben Zsigmond király a Garai főnemesi családnak adta, cserébe annak délvidéki birtokaiért. Kihalásukkal 1483-ban a Szapolyai család tulajdonába került.

A várhoz érve

A kezdetben belsőtornyos kis várat a Garaiak jelentősen átépítették. A vár gótikus lovagvárrá való átalakítását 1424-ben fejezték be, ekkorra épült ki a többszörös védelmi vonallal körülvett belső vár. Virágkorát is XV. századra tehetjük.

Hadászati értéke a XVI. század közepére tűnt ki, amikor a Dunántúlra is elértek a törökök. Csesznek – Veszprém eleste után – országosan is kiemelkedő szerepű végvárként funkcionált, a magyar végvári védelmi rendszer első vonalába került. De végül 1594-ben Győr elestével török kézre került, négy évvel később azonban sikerült visszafoglalni. A vár legendás végvári kapitánya volt Wathay Lőrinc, kire az alsóvárban mellszobor is emlékezik. A sors különös fintora, hogy 1573-ban egy kemény tivornya során a kapitány el akarta sütni az egyik ágyút, a tüzér vonakodott megtenni, így Lőrinc kapitány a fáklyát kezéből kikapva, meggyújtotta a kanócot, mire a löveg hatalmas robajjal szétrobbant, megölve mindkettőjüket.

A bejáratnál

A XVII. század első felében Bocskai, majd Bethlen csapatai ostromolták sikerrel a várat. A vár történetében a következő fordulópont Rákóczi-szabadságharc idején érkezett el, amikor kuruc csapatok vették be magukat és létesítettek a várban központi szerepű lőszer- és élelmiszerraktárt, ahonnan a Dunántúlon harcoló alakulataikat látták el, Illetve börtönként is funkcionált, ahol magas rangú hadifoglyokat is őriztek. A császári hadaknak viszont 1709-ben sikerült bevenniük.

A háborús idők végével a kővár az Esterházyak birtokába került, akik egy kényelmesen lakható, barokk stílusú kastéllyá alakították. Később az 1810-es nagy földrengés, majd 1820-ban egy villámcsapás okozta tűzvész tette lakhatatlanná.

Az 1960-as évek végén megkezdődött a rom feltárása, mely 1997-ben kapott új lendületet, azóta is folyamatosan épül, szépül a műemlék vár. Jelenleg a Nemzeti Várprogram keretében fejlesztik, renoválják a várat.

Fantasztikus romok

A vártól kicsit délre, a Vár utca mentén lévő egykori kőbánya udvarán kialakított, szabadon használható parkolóban hagyhatjuk az autót, ahonnan pár perces sétával jutunk a Lovagvár büfé mellett felvezető, macskaköves úton a vár bejáratához. Az újonnan épült, modern fogadóépületben találjuk a kasszát, egy kis ajándékboltot és a kulturált mosdókat. Már innen csodálatos látványt nyújtanak a mészkősziklával egybeépült hatalmas romok. Az alsóvárba vezető úton információs tablókon ismerhetjük meg a vár történetét. Először az alsóvár széles, lapos térségére érünk, innen lépcsőkön megyünk fel a vár magját képező, és legjobban megőrződött falak közé, a felsővárba. A kilátás fantasztikus a Bakony erdőségeire, a mélyben fekvő Csesznek falura. Különösen érdekes a különálló, négyzetes torony is, melynek felső részéből, sündisznókénnt állnak ki a fagerendák. Bármenynire is csábító a vékony pallón átmászni, ne jusson eszünkbe! A megmaradt falak között a piros színű, többnyelvű információs táblák segítenek jobban elképzelni a vár fénykorát.

Az alsó udvar

Természetesen a vár nem csak autósan érhető el és mint túrázó és természetjáró nem is ezt ajánlom!Számos jelzéssel ellátott turistaút vezet a várhoz vagy Csesznekre.A környék szinte minden településéről remek túrák tehetők ide!Rendkivül sok a látnivaló a környéken is ami gyakorlatilag csak gyalogosan járható be!Pl.a Cuha-szurdok,az Örög-árok,a Kőmosó-szurdok,a Köris-hegy a Bakony legmagasabb pontja sincs túl messze!Vonattal az ország legszebb vasútvonalán érhető el,Porva-Cseszneki vagy Vinyei leszállással,onnan pedig túrázva.Busszal Veszprém,Zirc és Győr felől is érkeznek ide járatok.Autóval pedig az említett 82-es úton juthatunk ide!A vár belépődíjas,ami 2022 áprilisában 700Ft/fő,ennyit úgy gondolom megér!

Várfalak alatt

A várban eddig egyetlen egyszer jártunk.Nekem ez különleges apropó volt,hiszen elhunyt kisfiam egyik régi álmát valósítottam meg azzal,hogy eljöttem ide.Ő pedig itt volt a szívemben,tehát ő is részese volt ennek.Nagyszerű élmény volt,bár amikor itt voltunk pont a várban esett az eső,de ez nem szegte kedvünket.A vár nem mindennapi élmény,mindenkinek ajánlom,nem fog csalódni!A várból a kilátás is mindent visz,hiszen kelet és nyugat felé is élvezhető panoráma tárul a szemünk elé.Látjuk magát Cseszneket,egy jó pár más települést a környéken,valamint a Bakony vonulatát is.

Eljutva ide

Ha az egészségünk és a rothadó világ dolgai engedik,boritékolható,hogy visszatérünk még ide!Ajánlom tehát másoknak is!

A túránk amely ide vezetett:


Felhasznált forrrás: kirándulástippek.hu + saját élmények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése