2020. december 9., szerda

Kedvenc kilátóinknál (11.) - Prédikálószéki kilátó

 Ebben a sorozatomban a kedvenc kilátóinkkal kapcsolatos élményeink elevenednek fel és ahol természetesen bemutatom eme nagyszerű építményeket.Túrázásaim lassan negyven éve alatt számtalan kilátóban jártam,majd jártunk Gergővel együtt is.Mindig is imádtuk ezeket a csodákat,ha utunkba került egy sosem hagytuk ki,de voltak olyan túrák amelyeknek kifejezett célja volt egy-egy kilátó.

A mai decemberi részben a Prédikálószéki kilátóval ismerkedünk meg közelebbről.

Impozáns kilátó a Dunakanyar felett

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán, a Prédikálószéken adta át és nyitotta meg kilátóját a természetjáró társadalom előtt 2016 őszén. A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 m2 bruttó alapterületű fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák. Az új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el, és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető. A kilátó mellett tűzrakóhely, valamint padok és asztalok is várják az ide látogatókat

Az ország legszebb panorámáját kínálja a kilátó

A természetjárók körében nemcsak a fantasztikus panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem például az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül frekventált kirándulócélpontok, a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is. Évente sok százezren döntenek úgy, hogy erről a csúcsról tekintenek körbe a térségre, vagy pihennek meg és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a helyszínen rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére (a kilátópont természetes képződményét ezért érintetlenül hagyta), másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére (a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban az építkezés szünetelt). A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

Úgy gondolom megéri felkeresni

A kilátóból ugyan szinte csak észak felé van kilátás,ám ez elég.Bőven elég.Ugyanis azt a vándort aki felkapaszkodik ide az ország talán legszebb panorámájával ajándékozza meg a háromszintes kilátó.A csodás építmény átadásakor 2016 október 22-én mi éppen a "szomszédos" Naszályon voltunk fenn Gergővel.Tudtunk az átadásról,így már akkor elhatároztuk,hogy eljövünk ide.Ez a tervünk jó félév múlva valósult meg, 2017 májusában jártunk itt.Ez volt az egyetlen alkalom,hogy randevúzhattunk ezzel a kilátóval.

Szemből a kilátó
A kilátóhoz amúgy remek túrák tehetők.Ezek nehézsége azonban változó.Pilisszentlászló irányából egy viszonylag könnyű túra tehető ide.Azonban Dömösről alapos kaptató vezet fel,amely túra során érinthetjük a vadállókőveket is.Mi is ezt a túrát csináltuk meg Gergővel azon a 2017 májusi csodás napon...

Benne van a pakliban,hogy jövünk még ide,de könnyen lehet,hogy a könnyebbik túrát választjuk majd,persze kérdés,hogy kivel tudok még ide eljutni.A vadállókőves féle túra engem is megfingat nem mondom...de a cél szentesiti az eszközt.

Ez az a film,amely túra során eljutottunk ide

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése