2020. október 17., szombat

Bögrés-kút

 Mint már kiderülhetett ebből a blogból,a Mecsek a kedvenc hazai hegységem.A hegység pedig tele van forrásokkal.Talán csak a Bükkben van ennyi forrás Magyarországon mint a Mecsekben.Nem kell parázni ha erre jársz,itt mindig utadba kerül legalább egy forrás,nem fogsz szomjan halni a legnagyobb melegben sem.Iditottam egy sorozatot még 2018 végén,amelyben a hegység forrásait mutatom be.Minden hónapban egyet.Látszik,hogy már a húszonkettedik hónapnál tartok és abc sorrendben haladva is csak a "b" netűs forrásoknál tartok.Szóval van forrás bőven.A mai októberi részben a Bögrés-kúttal ismerkedünk meg közelebbről.

Ilyen a Bögrtés-kút

A Nyugat-Mecsekben a Körtvélyesi-völgy felsőbb szakaszán, a völgytalp keleti oldalában található forrás, amit turistaút nem érint, mivel a völgyben nem halad jelzett -csak erdbészeti- út.Megközelíthető a Pipás-forrástól kb. 0,5 km-re É-ra a patak melletti erdei úton, vagy a Vásáros út felől (Z kereszt jelzés), illetve a Z sáv felöl.

A mellette elfolyó patak medrével közel azonos szinten jelentkezik. Kövekből kötéssel felrakott alacsony kis támfalából kiálló fémcső vezeti le a forrásvizet, mely egy merítős medencébe folyik (szerkezeti felépítését rekonstrukción mutatjuk).
A cső felett egy kis márványtáblán függőlegesen olvasható a forrás megnevezése (a csonka háromszög alakú tábla méretei; alapja=17cm, teteje=5cm, a két oldala=18cm).
Általában bővizű forrás, hozama 0,5-20 liter/perc értékű.
- Alsó triász lemezes mészkő repedésvize jelenik meg itt, mely nagyobb hozamok esetén a foglalás környezetében is napfényre léphet.

Forráskörnyék

A forrást Csokonay Sándor építette ki, a tábláját is ő faragta. A kiépítése után egy bögrét helyeztek a forrás tetejére, hogy aki erre jár, ennek segítségével tudjon inni a forrás vízéből.

- 2015. decembere óta újra ott van az üveg-bögre a forrás tetején!
- 2018. májusában új bögre került a forrásra.

- A forrás mellett álló két bükkfa között (sajnos a vastagabb már meghalt), a Pécs városi erdő régi határ-köve egy HOMP-on látható (0,5 m-es ■-alakú kőoszlop).
HOMP = egy hantolás, melynek a tetején helyezték el a határköveket

1999-ben a pusztulóban lévő (eliszaposodott) forrás falazatát újraépítették, és cementes habarccsal megerősítették.
A 30cm átmérőjű 40 cm mély beton üllepítőmedencét kitisztították, és a medret is alaposan kikotorták.
 2009-ben az üllepítőmedencét újra kipucolták és a bal oldalon jelentkező forrásmezőt bekötötték az üllepítő medencébe, a biztosabb vízhez jutás érdekében.

Egy közeli

Túrázásaink történelmében még soha nem jártunk ennél a forrásnál és,hogy őszinte legyek sok esélyt nem is látok rá,hogy valaha is eljövünk ide.Egyszerűen erre nem vezetnek útjaink.Ha mégis erre tévedek,ti lesztek az elsők akik tudtok majd róla!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése