2019. március 19., kedd

Andorlaki-forrás

Egy új sorozatot indítok amelyben a Mecseki forrásokat szeretném bemutatni és megismertetni a nagyérdeművel.Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

Az Adorlaki-forrás a Rücker-aknától északra, az egykori külfejtéses területre kifutó eróziós völgy talpán, annak felső részletében található; a kék sáv (K-) jelzést Pécs-Somoggyal összekötő kék négyzet jelzésű útról érhető el

A forrás
Nevét a közelben lévő Andorlaki-vadászházról kapta, mely eredetileg fából készült, mivel tönkrement, ennek helyére épült az új téglából.
A vadászház Kolossváry Andorról (1863-1941) kapta a nevét, aki a székesegyházi uradalom erdőgazdasági vezetője, erdészeti szakíró, a Sikondai Gyógyfürdő létesítője.
A forrást 1950-es évekban bányászok foglalták a vízhez annak merítésével lehetett hozzájutni.

Andorlaki vadászház
Eredetileg a forrásnak a völgytalpba süllyesztett aknás foglalása volt (lsd. fotók), melyből eleinte egy kiálló vascső biztosította a kifolyást.
A jelenlegi építménynek (amely az eredeti forrástól 6 méterre van) csak a déli fala mesterséges, míg a másik három természetes kőzetfal, a meredek tereplejtés miatt. Tetejét egy betonból készített fedlap alkotja, amin egy Északi irányt mutató nyíl is megtalálható.
A forrás viszonylag alacsony, de tartós vízhozamúnak ismert, minden évszakban biztosítja az 1–5 liter/perc közötti vízhozamot. A forrásvíz a háttérben lévő felső-triász homokköves (agyagos, márgás) területen kialakult rés- és hasadékvíz megjelenési helye.

Felújítási vázlat
2013. szeptember második felében a Mecsekerdő Zrt. és a Mecsek Egyesület Munka Osztálya, romjaiból újjáépítette az Andorlaki-forrást, mivel az már teljesen használhatatlan volt.A felújítás mellett szólt továbbá a folyamatos -mint említettük- közel állandó víz megjelenése, az aszályos években is. Ezzel egy időben új kék négyzet jelzésű turistaút lett kialakítva a forrás közelében. Az új foglalás homlokfala komlói andezitből készült, az előteréhez a régi forrás két betonlapját használták fel. Táblája gránitból készült és rajta középen az erdészek szimbólumát, a tölgyfacsillagot látjuk. Ezt követően a forrás felkerült a Mecsek térképre.

Andorlaki-forrás
A bejegyzéshez felhasznált  források:
https://turistautak.openstreetmap.hu/mefo/forras-3350658709
Baumann József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése