2017. szeptember 5., kedd

A Kantavár legendája

Egyre inkább úgy tűnik,hogy hamarosan pár nap múlva megtudjuk valósítani augusztusi elmaradt bakancslistás túránkat a Mecseki Nagy-Mély-völgybe.A túra majd érinteni fogja a Kantavár romjait is,ahol mi már jártunk ugyan,de most sem fogjuk kihagyni.Így úgy gondoltam előzetesként ismerjük meg a vár lebilincselő csodaszép legendáját és akkor ez lesz Mecseki népmondás sorozatom szeptemberi része.

A Kantavár környéke,központban a Rábay fával (egyszer majd róla is irok)
A Mohácsi vész utáni időkben járunk. Ekkoriban a Mecsekben egy üresen álló sziklavár állt, amelyet egy lovag foglalt el, kit Kantának hívtak. Lovagunk nem éppen lovagias természetéről volt híres. Erről a helyről járt rablóútjaira és itt rejtette el zsákmányait. Nemcsak értékes kincseket, hanem a vidék legszebb lányát is magával hurcolta. Kanta tehát rablóvezér volt, kit a sors tett azzá, ugyanis gyermekkorában elrabolták őt és öccsét az édesanyjuktól. Mindössze egyetlen emléke maradt meg: egy aranylánc, melyen anyja képe volt...

A piros L vezet a Kantavárhoz
Történt egyszer, hogy ezt a leányt el akarta adni egy jómódú török basának, de mielőtt az üzletkötés megszületett volna, maga szeretett bele a gyönyörű leányba. Hogy megnyerje kedvesének a lányt, szebbnél-szebb kincsekkel, ajándékokkal halmozta el őt, de mindhiába, ugyanis a lány szerelme egy ifjú harcos volt, ki a törökök ellen harcolt. Egyszer egy szép nyári estén egy ismeretlen ifjú kért szállást a várban éjszakára. Az ifjú a török elleni harcból tért vissza és menyasszonyához igyekezett. Ekkor tudta meg Kanta lovag, hogy a fogvatartott leány e ifjú miatt nem lesz az ő kedvese. Nagy haragra gerjedt ekkor és megfogadta, hogy elpusztítja az ifjú harcost. A másnap továbbinduló ifjút Kanta egyik embere követte és a Mecsek hatalmas erdőiben meggyilkolta őt. Tettének bizonyítékául a nyakláncát vitte el gazdájának. Ez a nyaklánc megegyezett Kanta nyakában lévő aranylánccal és a rajta függő képpel. A rabló lovag magába roskadt. Saját testvérét ölette meg. A leány, mikor egy szolgálótól megtudta az eseményeket, követte kedvesét a halálba. Kanta mindkettejüket a vár mellé temette el. E tettétől teljesen megváltozott. Többé már nem rabolt. Kincseit szétosztotta a szegények, nincstelenek között és magányos remeteként élte le életét. Az ő nevét őrzi a Kantavár.

A Kantavár romjai
Ez tehát a Kantavár csodás legendája.Pár nap és közelebbről is megnézzük a romokat majd újra.A túra ugyan érinteni fogja még a Kőlyukat is,ennek a helynek is van egy klassz legendája,de erről majd később.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése