2024. szeptember 18., szerda

Rotty

 Sajnos újra rottyon vagyunk,vagyok.Az okokat már nem írom le,tök felesleges.A lényeg,hogy a túráink átmenetileg szünetelnek.Reménykedem,hogy hamarosan újra visszatérhetünk legalább a nyári kerékvágásba.Ez van.Majd jövök!

2024. szeptember 15., vasárnap

Tovatűnt a Tökfesztiválok hangulata

 Már nem tudom megmondani,mikor voltunk az első Tökfesztiválon Rácalmáson.2011-12-13 vagy 14?A fene sem emlékszik már pontosan rá,de talán 2012 a legvalószínűbb.Ettől kezdve minden évben kimentünk,ez alól csak a 2018-as év volt kivétel amikor éppen túrázni voltunk valahol amikor éppen zajlott a fesztivál.A Tökfesztivált amúgy minden szeptember álltalában harmadik hétvégéjén tartják Rácalmáson,de előfordult már,hogy a negyediken vagy éppen a másodikon.Különös érzékük van hozzá,hogy sokszor kifogják a rossz időt.Volt pár olyan eset amikor esőben voltunk kinn,igaz volt olyan is amikor jó volt az idő.Ilyenkor végigjártuk a várost és megnéztük az alkotásokat,hiszen a helyiek a portájuk elé ilyenkor rendre valami ötletes tökből készült alkotást varázsoltak,amelyeket valóban élvezet volt végignézni.

Gergővel utoljára a Tökfesztiválon

Ám évről évre kevesebb volt ez az alkotás,az okát nem sikerült megfejteni.A fesztivál központja amúgy a helyi kúriában volt mindig,ahol különféle koncertekkel színesítették a programot.Mondhatni hangulatos esemény volt ez a fesztivál mindig.De mint mondtam,évről évre azt láttuk,hogy kevesebb az alkotás a porták előtt.Mondjuk a mínőségük szerencsére nem romlott.Gergővel a 2017-es volt az utolsó Tökfesztiválunk amelyen közösen ott voltunk.Ekkor Dunaújvárosból túráztunk ki szakadó esőben és néztük meg az alkotásokat.Kiérve Rácalmásra aztán megjavult az idő.A következő évben aztán ahogy említettem,egy túra miatt nem mentünk ki és aztán Gergővel már nem is mehettem soha többé.

A Tökpiramis minden évben ott van

Aztán 2019-ben kimentünk Mónival és Zolikával,de ekkor már inkább egy Rúzsa Magdi koncertre fókuszáltunk,nem nagyon mentünk végig az utcákon.Ám egy-két utcát azért érintettünk,de azokon már nem volt semmiféle tökből készült alkotás kirakva... A koncertre ekkor nem volt vészes a belépő,de sokan voltak,alig láttunk belőle valamit.Eleve nem volt könnyű Gergő nélkül itt lenni ekkor és már ekkor szembetűnt a régi hangulat elvesztése.Ezt nem csak Gergő hiánya okozta,de az üres tök nélküli utcák is.

A következő évben a covid miatt elmaradt a Tökfesztivál.Fura volt,hogy ezt már tavasszal bejelentették,vajon honnan tudták,hogy mi lesz szeptemberben?A következő években meg nem érdekelt többé a Tökfesztivál.Kisebb bajom is nagyobb volt ennél.Móni éppen a 2021-es Tökfesztivál idején kapott stroke-ot...,22 és 23-ban meg teljesen elfelejtkeztem róla,hogy van a közelben egy fesztivál...

A Rúzsa Magdi koncert 2019-ben

Most ugyan említette Zolika hétközben,hogy kikéne túrázni szombaton,de a nagy eső miatt erről lemondtam.Aztán Móni jött elő,hogy kikéne menni busszal és körülnézni úgy mint rég.De még mindig esett az eső,szinte egész hétvégén,hogy menjek ki ilyen időben egy járni alig tudó emberrel?Szóval az idei Tökfesztivál is ami most van éppen,ha eddig nem derült volna ki,nélkülünk zajlik.Ismerösök tettek fel képeket a facebookra,hát vérszegénynek tűnik a kínálat is a tökalkotásokat illetően...A koncertekre a belépő ára meg már a csillagos egeket súrolja..Hát ez ami megmaradt a régi Tökfesztiválok hangulatából...

Ötletes alkotások voltak mindig is!

Viszont..most vasárnap este amikor írom e sorokat kedvet kaptam hozzá,de az eső még mindig esik..Szóval ez idén is kimarad,de...mivel szeretek Rácalmáson lenni,szeretem a szigetet az itteni és az ide vezető túrákat,megpróbálom ezt jövőre összehozni újra és kijönni.Persze sok dologtól függ ez is,mindenekelőtt attól,hogy élünk-e még.Valahogy szeretem ezt a környket és jó lenne visszakapni valamit a régi hangulatból...Jövök én ide amúgy az év más napjain párszor,de akkor nincs Tökfesztivál.Na majd a jövő eldönti mi lesz,addig is néha-néha eszembe jut a régi tökfesztiválok hangulata...

Volt idő amikor tele volt ilyesmikkel a kisváros

2024. szeptember 11., szerda

Kedvenc kilátóink (52.) - Csákány-hegyi kilátó

Következő kilátónk a színét kivéve,nagyon is hasonlít az alsóörsi Somlyó-hegyi kilátóra.Mondhatni a testvére.A közelmúltban volt szerencsénk eljutni a Csákány-hegyre is kilátójába,az élmény pedig nem volt mindennapi.A nyár legfülledtebb napján iszonyatos páratartalom közepette erősen fuldokolva értünk fel a kilátóba.De megérte!

Így fogad a Csákány-hegyi kilátó

A part menti települések és a Balaton-felvidék kismedencéi közötti hegysor Csopakra eső csúcsa a 327 méter magas Csákány-hegy – ennek tetején találjuk a kilátót.A kilátót Endrődi Sándor-kilátónak is hívják,de a köznyelvben inkább a Csákány-hegyi elnevezés maradt meg jobban.

A Csopak északi határán magasodó Csákány-hegy csúcsán már 1972-ben kilátó állt, ám az évtizedek alatt balesetveszélyessé vált, így el kellett bontani. Az új, szintén fából épült tornyot 2015-ben avatták fel, tetejéről fantasztikus panoráma fogad bennünket.

A kilátó fából készült és zöldes színre festették.Viszonylag széles csigalépcső vezet fel,pihenőszintekkel tarkítva.A leírások alapján a kilátószint 11,52 méter magasan van,én ezt kicsit magasabbnak éreztem.A kilátó teljes magassága 18 méter körül vam.Azért is érzem kevésnek a 11,52 méter,mert a tesó a hasonló alsóörsi kilátó is majdnem ilyen és ott 15 méter körülinek írják a kilátószint magasságát.Szerintem itt is lehet legalább 13 méter,de hangsúlyozom ez csak az én véleményem!

Zöldes szín és csupán 11,52 méter magas lenne csak?

A kilátószint nem túl széles,talán egy méter.Mégis kitűnően ellehet férni és körbejárható.Ezálltal pedig egyértelmű a körpanoráma.

Dél felé tekintve a hegy éppen kitakarja Csopakot, cserébe belátjuk a Balaton keleti medencéjét, Alsóörs és Felsőörs házaival ez előtérben. Kicsit nyugatabbra szinte teljes Balatonfüredet fel lehetne térképezni, a Tihanyi-félszigetet pedig felülnézetből látni igazi ritkaság. Még nyugatabbra, a Balatonnal párhuzamosan a csopakinál némileg alacsonyabb hegyek hullámzása bűvöli el a nézelődőt. Észak, azaz Veszprém irányába a Veszprém-Nagyvázsonyi-medence végeláthatatlan erdői-mezői vonzzák a tekintetünket, távolabb pedig a Bakony kiemelkedései szegélyezik a horizontot. A körpanorámába csak a tőlünk nem messze emelkedő adótorony zavar be némileg, de így sem lehet okunk a panaszra.

A "lépcsőház"

A kilátószint

A kilátót érinti a Balaton-felvidéki Kéktúra Csopak és Paloznak közötti szakasza, így mindkét településről könnyen megközelíthető. A kilátót körülölelő cseres-tölgyes erdőt a meredekebb déli oldalon az ősszel színpompás cserszömörcés cseres-molyhostölgyesek váltják.

Az építmény hivatalos nevét a veszprémi születésű Endrődi Sándorról, a 19. századi költőről, műfordítóról kapta.

Érdemes körtúrát tenni (4,4 km), és ha Csopakról indulunk, a kilátótól Paloznak felé visszaindulni a K jelzésen (vagy fordítva). A két település közt vezető Olaszrizling tanösvényen a helyi borokról is tanulhatunk, miközben szőlők, Balaton-felvidéki kúriák és nem mellesleg csodás panorámák övezik az utat.

Kilátás a Tamás-hegyre,Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre

Kilátás Veszprém irányába

A kilencéves kilátót mi megfelelő állapotban találtuk,de... folyamatos ezen a kilátón is a fába vésés! Miért is kell ez emberek?Miért is nem lehet megérteni,hogy ezzel romlik a fa állapota és álaga,ezálltal pedig a kilátó is.Egyszerűen nem fér a fejembe,hogy tudatlan iq bajnok emberek felmennek ide és belevésnek a fába.Álltalában azt,hogy kik és,hogy itt jártak.Ember ne tedd!Ott a közösségi oldalak sokasága,oszd meg ott,hogy itt jártál,de a kilátóba ne tegyél kárt!

Szóval még rendben a kilátó,de a vésések miat,állapota ha lassan is,de folyamatosan romlik.

Látogatása ingyenes és nonstop nyitva!Vigyázzunk rá!

Filmünkben 17'30-nál érünk a kilátóhoz

2024. szeptember 10., kedd

Folytatás...!

 Némi szünetre kényszerültem a blogban,így a napokban nem íródott bejegyzés.A gépem adta meg magát és beletelt pár napba míg újra üzemképessé varázsoltam.De a mai nappal megoldódott a probléma,így folytatódhat a blog is,ahogy eddig is.Havi 8-12 bejegyzés átlagosan.Van némi szünet a túrázásainkban is.Az elmúlt hetekben nem tudtunk elmenni újabb túrákra,most a hétvégén viszont eltudnánk.Erre most meg elég csúf és ronda időt jósolnak,így kérdéses a hétvégi túra.Remélhetőleg azért hamarosan beindulnak az őszi túrák is és folytathatjuk a normális kerékvágásban a dolgokat!



2024. szeptember 3., kedd

Elfeledett síugrósánc

 Egy kép került elém a közösségi média felületén egész véletlenül.De azt ugye megtanultuk már,hogy véletlenek nincsenek.Így próbálok hinni benne,hogy Gergő tolta elém azt a képet.A képen egy vas valami volt amit már magáévá tett a természet.Kinagyítva a képet,láttam,hogy a természet álltal benőtt vas szerkezet nem más mint egy síugrósánc.Eddig is,de innentől kezdve fokozottan elkezdett érdekelni a dolog.Elkezdtem kutakodni a neten a dolog iránt.A legérdemibb infót a szellemvárosok blog,valamint egy 12 éves kisfiú videója mutatta meg.Ezeket fogom most bemutatni,majd a bejegyzés végén egy már ide tervezett túra elképzelését vázolom fel.Szóval a szögeg és a képek most a szellemvárosok blogról valók,ha jól láttam akkor egy bizonyos Zajza írta a blogot.A videó meg egy 12 éves egri fiúcskáé.

Vasszörnyeteg a Mátrában

A Kékestetőtől nem messze, a Mátra erdeiben egy nem mindennapi vasszörnyet találhatunk. A síugrás hazánkban egykor népszerű sportnak számított, majd a '80-as évek vége fele, a műfaj kihalása után a sánc vasszerkezete a mai napig is mementóként áll a Kékestető oldalában.

Az 1930-as évek elején épült sáncnál rengeteg síugró bajnokságot szerveztek, hiszen a két világháború között hazánkban népszerűnek számított ez a szám, ahogy a háború után is az maradt.

A sánc tetejére felmászva, észrevettük, hogy nevek és egy évszám is bele van ütve a vasszerkezetbe. Az 1960-as évszám feltehetőleg arra utal, hogy ekkor újították fel, illetve korszerűsítették a síugrósáncot. A nevek pedig nagy valószínűséggel az építészek nevei lehetnek.

A vasszerkezet még nem érte el a kritikus állapotot!

A mátrai síugró bajnokságok népszerűnek számítottak, ennek ellenére nem egyszer fordult elő olyan, hogy a verseny megrendezése előtt alig volt hó a sáncnál. Egy visszaemlékezés szerint a közelben edzőtáborozó, más sportágat űző versenyzők, de még a szurkolók is besegítettek a hóhordásba. Ki vödörrel, ki kosárral hordta a havat, de volt olyan is, hogy a Kékestetőről kamionnal hozták a havat, így végül meg lehetett rendezni a bajnokságot.

"1959. január 11-én nemzetközi síugró versenyt rendeztek Mátraházán. A rossz hóviszonyok miatt a versenyzők, az éppen ott táborozó vízilabda-válogatott segítségével hordták a havat a sáncra. A Mátrában rendszeres volt a hóhiány." - áll Kovacsics András visszaemlékezésében.

Alaposan magáévá tette a természet,de feljutni simán fellehet (lásd a videót!)

A sánc 90 méteres volt, ahol már a lecsúszás magasságát is állítani lehetett a beülő szerkezettel, ezzel szabályozva az asztalnál elért végsebességet, a nagyobb vagy kisebb, de mindenképpen  biztonságos 60-80 méteres ugrásokhoz.

A Mátraházi pálya hivatalos sáncrekordja 86,5 méter, amit Gellér László ért el 1972-ben.

A 25 év óta funkció nélkül álló sánc vasszerkezete elég stabilnak mondható, a faanyag természetesen már alig található meg rajta. A fák és a bokrok benőtték, de a kilátás a tetejéről még mindig pazar.

Télen,hóban a legjobb!

Az utolsó bajnokság 1989-ben került megrendezésre a Mátrában. Ezután a síugró sport szinte teljesen megszűnt annak ellenére, hogy a mátrai sáncon több nemzetközi versenyt, többek között Európa Kupa futamot is sikerült rendezni. Jelenleg már csak Kőszegen működik Magyarország egyetlen síugró szakosztálya.

A bezárását követően, mintegy negyed évszázad után, a mátrai sánc hatalmas vasszerkezete a mai napig is áll, emléket állítva a hazai síugrás egyik legfényesebb korszakának.

Eddig az érdemleges infó.Itt akkor megemlítem a forrásokat,nehogy szó érje a ház elejét:

Szóval a felhasznált források:

szellemvárosok.blog.hu,kovacsics.hu,fordum.index.hu

A kilátás mindent visz!

Ezekután pedig a saját elképzelések.Ez mindenképp egy olyan hely,amely bevonzott.Korábban is írtam már vannak bizonyos helyek,amelyeket nem csak én akarok látni,hanem határozottan azt érzem,hogy a hely hív magához engem.Így persze rögtön elhatároztam,hogy ide bizony elfogok jönni.Már bele is fogtam egy előzetes szervezésbe.Ha minden sikerül,ami ugye nem szokott sikerülni,akkor jó páran eljövünk majd ide.Hiszen felvázolva a dolgokat,korábbi túratársaimnak is tetszik az ötlet,így már Manó a Tizedes és Pisti is jelezte részvételét erre a túrára.Fura,hogy éppen Zolikát érdekli legkevésbé a dolog,pedig ő eleve szereti a síugrást,nem hiszem,hogy ne érdekelné egy siugrósánc,szerintem attól fél,hogy jutunk majd fel ide és mennyire biztonságos.

Addig jutottunk a többiekkel,hogy február végén vagy márciusban megpróbálunk egy túrát ide összehozni.Addig persze sok víz lefolyik majd a Dunán,de én még arra is kész vagyok,hogy egyedül jövök el ide,ha esetleg a többiek mégis lemondanák.

A blog amelyből írtam kilenc éve íródott a videó meg három éves.Azóta változhattak a dolgok.Februrár végéig még kutakodok a dolog iránt,mert ha már eljövünk ide mindenképp jó lenne felmenni.Remélhetőleg tehát jó félév múlva saját képekkel,filmmel és beszámolóval tudok jelentkezni majd!

2024. szeptember 1., vasárnap

Őszi tervek

A mai nappal akkor elindul az őszi túrázási szezon.Az ősz a túrázásoknak leginkább kedvező évszak.Ősszel a legkellemesebb túrázni,jómagam is ősszel szeretek a legjobban útnak indulni,feltéve ha...Ha normális ősz van.Ha fokozatosan is,de egyre hűl a levegő,ha novemberben bejön a nyirkosság,ha október végén csodás tarkabarka ruhát ölt a természet.Ha...Jelenleg szeptember elseje van és 36 fok itt nálunk,ami a napokban csak fokózodik.Ez még nem az ősz,ez még az egyre inkább kitolodó nyár amit én nem szeretek.Ilyenkor már várom azt az időt,amikor az időjárás fokról-fokra kellemes őszire fordul.Sajnos ez az időpont is egyre inkább kitolódik,de megfog érkezni és onnatól kezdve tényleg öröm lesz a túrázás.Ősszel vannak a legjobb túrák,ám azzal számolni kell,hogy napról-napra hamarabb sötétedik,tehát a terveket is úgy kell összeállítani,hogy amikor már majd délután négy körül elkezd sötétedni,akkor lehetőleg ne ragadjunk be egy nagyobb erdő mélyén.Természetesen most megvannak az elképzelések az őszi szezonra,igyekeztem kicsit szerényebben összeállítani terveket,de mégis úgy,hogy azért örömünket leljük benne.

Óbányai-völgy,sikerül az újabb visszatérés?

Legalább öt nagyobb túrát szeretnénk megvalósítani és minden egyebet ami még sikerül.Minden terv képlékeny,aminek a megvalósítása nagyon sok mindentől függ.Bármikor előfordulhat bármi ami ezeket a terveket felülírja,akár rossz,akár jó irányba.Így tehát ezek a tervek nincsenek kőbe vésve.Bármikor változtathatóak,vagy akár törölhetőek is.Ősszel a legszebb a természet,de az igazi szépség az október végén,november elején áll be.Előtte és utána is kellene túrázni.Az én elképzeléseimben két mecseki túra is szerepel az ősz folyamán.Mindkét túrán jártam már évekkel ezelőtt.Az egyik ilyen mecseki túra a Kelet-Mecsek átszelése lenne,most nyugat-kelet irányban.Azaz Zobákpusztáról indulva szelnénk át a Mecseket,pontosabban a Kelet-Mecseket,olyan híres helyeket érintve mint a Hidasi és az Óbányai-völgy,vagy akár a Cigány-hegyi kilátó.Nem hagynánk ki Kisújbányát és Óbányát sem.A túrát pedig Mecseknádasdon fejeznénk be.

Kinézhet egy kilátós túra is a Mecsekben ősszel

A másik mecseki túra a Misina-Tubes gerincen vezetne végig és sorba végigjárnánk az itt található kilátókat.Ezen a túrán 2013-ban voltam Gergővel és Mónival,de akkor még nem videóztam,ezt szeretném pótolni és innen is egy filmet csinálni.Mindenképp érintenénk a két tubesi kilátót és a Sós-hegyit is.Alighanem a Flóra pihenőt is.A Tv-torony és az Éger tetői kilátó még kérdéses.A túra feltehetőleg októberben lenne a legoptimálisabb,de ez olyan túra,hogyha most nem jön össze,elmehet akár télre is.

A két mecseki túra közé szeretnénk beszúrni minimum egy másik túrát (vagy akár többet is).Ez mindenképp a már régóta tervezett Szent György-hegyi túra lenne a Balaton-felvidéken.Egy újabb tanúhegyet hódítanánk meg tehát.Itt még tervezés alatt van a kiindulópont és maga az útvonal is,valamint a végpont is.

A Szent György hegy

Ebben az évszakban is folytatni szeretnénk a balatoni kéket,immár az ötödik szakasszal.Nyáron a nagy melegben alaposan megszenvedtünk a harmadik és a negyedik szakasszal is.Most olyan időpontban szeretnénk ezt a túrát amikor a nagy meleg már nem befolyásolná a dolgokat.A túra ezen szakasza Balatonfüredtől vezetne a Zádor várig.A teljes balatoni kék felénél járunk,a 16 megszerezhető pecsétből nyolc van meg,ezen a szakaszon újabb kettő szerezhető.

Októberben nem hagyjuk ki Gergő emléktúráját.Azon még agyalunk,hogy az eredeti útvonalon maradjunk,vagy kicsit módosítsunk rajta.Tavaly ugye ellenkező irányból csináltuk a túrát amit megtoldottunk még kilenc kilométerrel.Ami biztos,most marad az eredeti irány.

Zádorvár

Egy nagyobb túra lenne még.Novemberben jó lenne visszatérni a Visegrádi-hegységbe,ebben az időszakban nagyon szép ez a hegység és van egy túra amely már évek óta tolódik.A Spartacus tanösvényre lenne jó végre eljutni,de talán e túra összehozása a legbizonytalanabb.Meglátjuk.

Ezek a fő tervek,ezek mellett több kisebb túrára is van opció.Sok ideje halasztódik a kunszetmiklósi kilátó felkeresése is.Hol a belvíz,hol a meleg miatt maradt el mindig ez a túra.Most ősszel optimálisak lehetnének a feltételek egy ide vezető túrához.

Esélyes lehet még az Eötvös kápolna felkeresése Ercsiben.Ezen túra a Gergővel megtett 2017-es Görögből-Magyarba túra útvonalával megegyező lenne,legalábbis az ercsi dunapartig.De ez is egy olyan túra amely bármelyik évszakban összehozható.

Eötvös kápolna Ercsiben

Jó lenne még kijutni az őszi finálé idején újra a Rácalmási-szigetre is,hiszen ilyenkor felülmúlhatatlan szépségű.Valamint Móninak ígértem még egy szentendrei kirándulást,de ez a meleg és anyagi okok miatt eddig nem jött össze.Benne lehet ez is a pakliban ősszel.

Meccstúrákban nem gondolkodom,bár a csapatom most csak a megyén belül játszik,így nem esélytelen a dolog,dehát...majd meglátjuk.

Szóval tehát tervekből,elképzelésekből most sincs hiány,de mint írtam nagyon sok mindentől függ a megvalósítás.Most is bármikor bármelyik túratárs előjöhet valami mással,valami jobbal ami felülírhatja az én elképzeléseimet.Indul akkor az ősz,remélem az időjárás is hamarosan őszire vált majd!