2024. szeptember 11., szerda

Kedvenc kilátóink (52.) - Csákány-hegyi kilátó

Következő kilátónk a színét kivéve,nagyon is hasonlít az alsóörsi Somlyó-hegyi kilátóra.Mondhatni a testvére.A közelmúltban volt szerencsénk eljutni a Csákány-hegyre is kilátójába,az élmény pedig nem volt mindennapi.A nyár legfülledtebb napján iszonyatos páratartalom közepette erősen fuldokolva értünk fel a kilátóba.De megérte!

Így fogad a Csákány-hegyi kilátó

A part menti települések és a Balaton-felvidék kismedencéi közötti hegysor Csopakra eső csúcsa a 327 méter magas Csákány-hegy – ennek tetején találjuk a kilátót.A kilátót Endrődi Sándor-kilátónak is hívják,de a köznyelvben inkább a Csákány-hegyi elnevezés maradt meg jobban.

A Csopak északi határán magasodó Csákány-hegy csúcsán már 1972-ben kilátó állt, ám az évtizedek alatt balesetveszélyessé vált, így el kellett bontani. Az új, szintén fából épült tornyot 2015-ben avatták fel, tetejéről fantasztikus panoráma fogad bennünket.

A kilátó fából készült és zöldes színre festették.Viszonylag széles csigalépcső vezet fel,pihenőszintekkel tarkítva.A leírások alapján a kilátószint 11,52 méter magasan van,én ezt kicsit magasabbnak éreztem.A kilátó teljes magassága 18 méter körül vam.Azért is érzem kevésnek a 11,52 méter,mert a tesó a hasonló alsóörsi kilátó is majdnem ilyen és ott 15 méter körülinek írják a kilátószint magasságát.Szerintem itt is lehet legalább 13 méter,de hangsúlyozom ez csak az én véleményem!

Zöldes szín és csupán 11,52 méter magas lenne csak?

A kilátószint nem túl széles,talán egy méter.Mégis kitűnően ellehet férni és körbejárható.Ezálltal pedig egyértelmű a körpanoráma.

Dél felé tekintve a hegy éppen kitakarja Csopakot, cserébe belátjuk a Balaton keleti medencéjét, Alsóörs és Felsőörs házaival ez előtérben. Kicsit nyugatabbra szinte teljes Balatonfüredet fel lehetne térképezni, a Tihanyi-félszigetet pedig felülnézetből látni igazi ritkaság. Még nyugatabbra, a Balatonnal párhuzamosan a csopakinál némileg alacsonyabb hegyek hullámzása bűvöli el a nézelődőt. Észak, azaz Veszprém irányába a Veszprém-Nagyvázsonyi-medence végeláthatatlan erdői-mezői vonzzák a tekintetünket, távolabb pedig a Bakony kiemelkedései szegélyezik a horizontot. A körpanorámába csak a tőlünk nem messze emelkedő adótorony zavar be némileg, de így sem lehet okunk a panaszra.

A "lépcsőház"

A kilátószint

A kilátót érinti a Balaton-felvidéki Kéktúra Csopak és Paloznak közötti szakasza, így mindkét településről könnyen megközelíthető. A kilátót körülölelő cseres-tölgyes erdőt a meredekebb déli oldalon az ősszel színpompás cserszömörcés cseres-molyhostölgyesek váltják.

Az építmény hivatalos nevét a veszprémi születésű Endrődi Sándorról, a 19. századi költőről, műfordítóról kapta.

Érdemes körtúrát tenni (4,4 km), és ha Csopakról indulunk, a kilátótól Paloznak felé visszaindulni a K jelzésen (vagy fordítva). A két település közt vezető Olaszrizling tanösvényen a helyi borokról is tanulhatunk, miközben szőlők, Balaton-felvidéki kúriák és nem mellesleg csodás panorámák övezik az utat.

Kilátás a Tamás-hegyre,Balatonfüredre és a Tihanyi-félszigetre

Kilátás Veszprém irányába

A kilencéves kilátót mi megfelelő állapotban találtuk,de... folyamatos ezen a kilátón is a fába vésés! Miért is kell ez emberek?Miért is nem lehet megérteni,hogy ezzel romlik a fa állapota és álaga,ezálltal pedig a kilátó is.Egyszerűen nem fér a fejembe,hogy tudatlan iq bajnok emberek felmennek ide és belevésnek a fába.Álltalában azt,hogy kik és,hogy itt jártak.Ember ne tedd!Ott a közösségi oldalak sokasága,oszd meg ott,hogy itt jártál,de a kilátóba ne tegyél kárt!

Szóval még rendben a kilátó,de a vésések miat,állapota ha lassan is,de folyamatosan romlik.

Látogatása ingyenes és nonstop nyitva!Vigyázzunk rá!

Filmünkben 17'30-nál érünk a kilátóhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése