2023. április 26., szerda

Ahol a törökök is megszelídültek

 Sokszor tervben volt már ide egy túra,egy tavat megkerülő túra.Mert ugye minket nem fürdőzésileg érdekelt ez a hely.Pedig az ország középső részének lakói között óriási népszerűségnek örvend a Szelidi-tó.Sajnos nem sikerült már Gergővel ide eljutni,hiába terveztük.Mindig akadt más,jobb ennél.Legalábbis amiről azt gondoltuk,hogy jobb és ezt mindig toltuk magunk előtt.Valószínű egyszer előbb-utóbb eljöttünk volna.De aztán már nem jöhettünk többé.Zolikával is néha előjön a téma,egy túra lehetősége a tó körül,de valahogy még nem jutottunk el odáig.Továbbra is toljuk magunk előtt ezt a túrát.Talán majd egyszer összejön.Nézegetvén az itteni lehetőségeket egy számomra érdekes írásra akadtam.Ezt teszem most közzé.A lelepo.hu-n található meg ez az írás,az a címe,hogy: "Az ország legkülönlegesebb formájú tavánál még a törökök is megszelídültek" Na nézzük meg akkor az írást.

A Kígyó formájú tó

A Balaton és a Velencei tó mellett méltatlanul kevés szó esik hazánk többi taváról, holott egészen különleges természetes vizeink vannak kis hazánkban. Itt van például a kígyó formájú Szelidi-tó.

Különleges állóvíz egy természetvédelmi területen.

A Kiskunságban, Kalocsa közelében található a Szelidi-tó, amely a maga öt kilométeres hosszával, százötven-kétszáz méteres szélességével az országban az ötödik legnagyobb állóvize, amely kétségtelenül a legkülönlegesebb formájú tó az országban. Hogy miért? Mert pontosan úgy kanyarog, mintha egy kígyó lenne. 

A kígyó forma a levegőből látszik igazán jól.

A tó érdekes alakja a levegőből látszik igazán jól

A tóhoz legendák is fűződnek!

Nem csak egyedülálló formájával hívja fel magára a figyelmet a Szelidi-tó, hanem legendáival és fantasztikus vizével is. A történet szerint az állóvíz neve a török hódoltság idejére nyúlik vissza. A közeli Várdombnál ugyanis a török csapatok a magyar túlerőt látva,megállásra és kompromisszumokra kényszerültek,vagyis "megszelídültek" ezen a területen.

Egy másik história szerint az állóvíznek gyógyító ereje van. Bence vitéz úgy meghajszolta lovait hogy azok patái elvástak. De miután a lovak hosszasan a Szelidi-tó vizében állva ittak, sebeik gyorsan rendbe jöttek.

A legendának lehet valóságalapja,ugyanis a talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

Várat magára a látogatásom ide...

Eddig az írás a tóról,amely nem mondhatni valami hosszúnak,de mégis megragadott.Mint írtam még nem sikerült ide eljutnom (Zolika már járt itt),így nem is nagyon szerepelt eddig a blogban ez a tó,a terület és a táj.Nem tudom mikor tudok eljutni ide,eljutok-e valaha is,de rajta vagyok az ügyön.Sajnos jelenleg kicsit megállítottuk a túrákat.A lábfájásom komolyabb mint gondoltam,egyelőre nem nagyon akar javulni és ha nem lesz javulás akkor kénytelen leszek orvoshoz fordulni vele.Jelenleg a túrák fájdalommal járnak,bár még bírom azért.Meglátjuk mi lesz...A Szelidi-tó mindenesetre méltó arra,hogy felkeresse bárki,hisz a remek fürdőzési és szórakózási lehetőségek mellett még akár túrázni is lehet!

felhasznált forrás: lelepo.hu.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése