2022. július 18., hétfő

Kedvenc kilátóink (30.) - Katonai torony - kilátó

 Kedvenc kilátóink sorozatom következő alanya a nem is olyan rég felkeresett nagyvázsonyi Katonai torony-kilátó.A torony amelyben kellemesen csalódtunk,mindenki számára kivételes élményt jelenthet.Felkeresését mindekinek ajánlom.Azonban vigyázzunk rá,a torony jelenleg remek állapotban van,jó lenne ha megőrizné ezt az állagát!

A torony ha tudod mely irányba kell nézni,már messze földről látszik!

Az építésének pontos dátuma és körülményei sem ismertek ennek a 2021-ben felújított és kilátóvá alakított, téglából készült toronynak, amelyről teljes egészében beláthatjuk a Veszprém-Nagyvázsonyi-medencét.

A 77-es úttól pár lépésre álló torony, amelynek teraszára felkapaszkodva 20 m magasról pásztázhatjuk körbe a Bakony előterét, viszonylag fiatal ugyan, mégis meglepően rejtélyes eredetű: az építését hivatalosan nem dokumentálták, ezért a keletkezésének körülményeiről nem sokat tudunk. Mindössze annyi biztos, hogy katonai céllal létesült. A helyi legenda szerint a német hadsereg húzta fel a II. világháború alatt, ez azonban kétséges, mert elképzelhető, hogy már az 1930-as évek végén irányítótoronynak használták, amikor itt alakították ki a tapolcai bombázóezred szükségrepterét – ezt látszik alátámasztani egy, az 1938-as évszámot tartalmazó bevésés is a téglafalon.

Ritka remek állapotban van,na persze tavaly újították fel!

A szovjet és a magyar hadsereg mindenesetre a tótvázsonyi lőtér megfigyelőtornyaként hasznosította az épületet a háborút követő évtizedekben. Erről tanúskodnak a cirill betűs bevésések tucatjai a teraszszint tégláiban; a feliratokat böngészve kiderül, hogy Moszkvától Taskentig jóformán a Szovjetunió egész területéről érkeztek ide állomásozni a katonák. Miután a lőtéren egyre ritkábban gyakorlatoztak, a torony állapota az utóbbi években leromlott. 2021-ben a VERGA Zrt. már kifejezetten turisztikai céllal újította fel egy Európai Uniós pályázat keretében, a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével. Elvétve, különleges gyakorlatok idején ugyanakkor még ma is igénybe veszi a honvédség – ilyenkor értelemszerűen lezárják –, ezért a teraszáról is látható, a 77-es úttal párhuzamosan vezető középkori (vagy még régebbi) út vonalán nem tanácsos túlmenni.

Remek állapotú lépcsők vezetnek fel a tiszta lépcsőházban!

A legfelső szinten azon az ajtón juthatunk ki a kilátóteraszra

A biztonságos fémlépcsőkön a ráccsal védett kilátóteraszra felmászva tágas körpanorámát élvezhetünk a Veszprém-Nagyvázsonyi-medencére. A Bakony vonulatai közül északnyugat felé a Kab-hegy emelkedik ki a horizontról, míg közelebb az Eduárd-hegy és a Kő-hegy tűnik fel, távolabb pedig a Keszthelyi-hegység sziluettjét is felismerhetjük. Szemügyre vehetjük Nagyvázsony és Tótvázsony szelíd lankákat pettyező házait, de a két település között megpillanthatjuk Barnagot és Vöröstót is. Bár a Balaton sincs messze, a tavat innen kitakarja a Hideg-hegy – Derék-hegy – Zádori-hegy – Nagy-Gella füzére. Mivel a torony egy tágas medencében áll, s így a látnivalók többsége meglehetősen távol esik tőle, érdemes távcsővel érkeznünk.

A fenyők sorfalán túl emelkedő kilátó mellett, közvetlenül a 77-es út szélén kialakítottak egy kavicsos parkolót, valamint egy komplett pihenőhelyet is pergolával és padokkal, így a magunkkal hozott elemózsiát is nyugodt környezetben fogyaszthatjuk el itt.

A kilátószint

A kilátóba mi eddig egyetlen egy alkalommal jártunk,e sorok írásakor nincs még két hete sem.Kellemes meglepetésként ért az építmény,hiszen azt remek állapotban találtuk.A kivülről is rendezett kilátó belülről tiszta.Jól járható lépcső vezet fel a hat emelet magasságban lévő kilátószintre.Itt húsz méter magasan vagyunk.A kilátószint szűk,de hála a rácsozásnak teljesen biztonságos!A kilátásról feljebb írtam.Egy biztos aki ide eljön az nem fog csalódni.

Azonban jól ismerve az emberiséget,nem kell nagy jóstehetség hozzá,hogy előbb-utóbb vandálok is felkeressék az építményt.Reménykedem benne,hogy erre azért nem kerül sor.A kilátó tiszta és jó állapotú.Bízom benne (hiú ábránd?),hogy az embereknek lesz annyi esze,hogy nem teszik tönkre!

Egy szelet kilátás

Filmünkben 3'18-nál érjük el a kilátót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése