2021. július 16., péntek

Cigány-forrás - Almamellék

A nagyjából 200 forrással rendelkező Mecsek hegységben akármerre is mész komoly esélye van,hogy útközben legalább egy forrás keresztezi utadat.Itt a legkisebb az esélye annak,hogy szomjan maradsz.Ebben a sorozatomban ezeket a forrásokat próbálom bemutatni.Sajnos évente jó esetben is max.háromszor jutok el a Mecsekbe.Így aztán képtelenség minden forrásnál személyesen ott lenni.Előfordulhat,hogy ennek fényében internetes segítségre szorulok.Ahol már jártam,ott a saját élmények dominálnak.A 2021 júliusi részben a Cigány-forrással ismerkedünk meg.Tudni kell,hogy a hegység területén három ilyen nevezetű forrás is van.Először az Almamelléki kerül sorra.

Egyetlen képet találtam a forrásról a neten is...

A Lukafai erdei vasút megálló közeléből induló aranyszarvas tanösvényen, a Németlukafai temetőt elhagyva, egy ösvényen jutunk el a forráshoz.

Almamellék területén lévő kihalt ősi település, Németlukafa-puszta egyik víznyerőhelye volt -több kutat is találtunk a környéken-.
A Szigetvári Erdészet foglalta újra Baumann József irányításával.
A régi kút helyén alakították ki az új forrásfoglalatot, mely az eredeti kút kör alakjához hasonló, valamint a tetejét félgömb "kupola" zárja.
Eredetileg a tetőn tisztítónyílás volt, mely jelenleg be van falazva.
A forrás környéke -2108-ban- elhanyagolt, a víz nem a kifolyón jut ki a szabadba, ezért pangó vizek jelentkeznek, és ezzel jelentős dagonyát alakítottak ki a forrás közelében.
Vízhozama állandó, átlagosan 3-6 liter/perc érték körül mozog.

Jelzett ösvény nem vezet a forráshoz. 

A foglalás pontos időpontját nem ismerjük.
- Egy 1830-as összeírásban feltűnik, hogy Lukafán 75 beás (Oláh-teknővályó) cigány élt, akik az üveghuta működtetéséhez szükséges fakitermeléséhez értettek.
- 1888-ban az üveghuta megszünt, ezért Terecseny-pusztai erdőrészen kaptak kunyhóépítési engedélyt, és az uradalom számára készítettek teknőket.
Feltesszük mint máshol pl. Jakab-hegyen is ismert, hogy a cigányok által használt kutat (kutakat) róluk nevezték el, így talán ekkor már foglalt kút/forrás lehetett.

- A Cigány-forrás közelében egy másik kistéglával kirakott kutat is sikerült azonosítani, valamint az aranyszarvas tanösvény kezdeti szakaszán is. Mindkettő felkerült az OSM térképre.

- A már említett Lukafai(Németlukafai) temető -kerítéssel lett körbekerítve (nyitható ajtóval)- a közelben van.

- A valamikori Lukafa(Németlukafa) magtára is a közelben van. Három szintes, és mindhárom szintre akár lovaskocsival is be lehetett állni úgy lett kialakítva. Fotón mutatjuk.
MAGTÁR PONTOSÍTÁS = A magtárt helytelenül nevezik magtárnak, ugyanis 1904-1905-ben 3 szintes, folyóvízzel ellátott hatalmas pincészetnek épült, korszerű gépesített berendezéssel, gabonaőrlő­vel, 80 m hosszú pincével.
Csak a legfelső szintje volt magtár, középső része sertésnevelő, alul pincészet, később lovarda volt.


LUKAFA néven 2 település volt ezen a helyen.

- Az Északabbra levőt Lukafának (ritkán Németlukafának, lsd. térkép) nevezték, itt üveghuta működött 1799.jan.21-től, 1888-ig. Ez volt a hutában dolgozó üvegesek, fazekasok lakhelye.
- Lukafa-pusztának az 1 km-rel délebbre fekvő pusztát nevezték. Ellentétben Lukafával itt cigányok, majd később uradalmi cselédek, kocsisok, bére­sek és pásztorok laktak, de az üveghutában dolgozók sosem.


A forrásnál még sohasem jártunk és nem is látok rá reális esélyt,hogy valaha is járni fogunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése