2021. május 4., kedd

Kedvenc kilátóinknál (16.) - Makovecz-kilátó

 Folytatom 2021 májusában is a kedvenc kilátóinkat bemutató sorozatomat.Ebbe természetesen csak és kizárólag olyan kilátók kerülhetnek bele,amelynél már legalább egyszer jártam.A mostani részben a Budai-hegységben a Kis-Hárs hegyen található Makovecz-kilátót vesézzük ki.

A neves építész, Makovecz Imre volt a tervezője a Gyermekvasút vonalától alig száz méterre, a Kis-Hárs-hegy tetején, 362 méteres tengerszint feletti magasságban található, különleges alakú fakilátónak.

Jellegzetes alakú kilátó

A tekervényes megjelenésű kilátót a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság az 1970-es években építtette Makovecz Imre tervei alapján. 2008-ban teljes felújításon esett át, majd egy átmeneti lezárást követően 2018-ban statikailag ismét megerősítették. A kis erdei tisztáson épült kilátóból körpanoráma nyílik Buda északi részére, valamint a budapesti belvárosra a Várhegy és a Citadella irányába. Északnyugat felé, a Nagy-Hárs-hegy tetején kiszúrhatjuk a közeli Kaán Károly-kilátót, távolabb, északkeletre pedig a Hármashatár-hegyet, rajta a jellegzetes tornyokkal.

Kilátás egy szelete

Az egyedi alakú kilátó vázát egy lebetonozott vascső adja, amelyen harminc akácrönkből két, egymásba fonódó csigalépcsőt alakítottak ki. A tetején kisebb teraszról szemlélhetjük a panorámát, odalent pedig az erdei pihenőt vehetjük igénybe tűzrakóhellyel, padokkal, asztalkával.

A Gyermekvasút megnyitásakor a Kis-Hárs-hegy oldalában megállóhelyet létesítettek. A vonal igen kedvezőtlen lejtésviszonyai miatt ezt néhány hónapon belül megszüntették.

A kilátó statitkai problémák miatt évekig zárva volt, de 2018 szeptemberétől, a felújítást követően újra látogatható.

Közeli

Még közelebbi

A kilátónál eddig egyszer jártunk,emlékezetem szerint 2015-ben.Mi akkor nyitva és rendben találtuk.Gergővel és Mónival jöttem a fogaskerekű felső állomása felöl és Hüvősvölgybe tartottunk.A túra során számos kilátót érintettünk,köztük ezt a Makovecz-kilátót is.

Könnyen előfordulhat,hogy jövünk még erre,sajnos ugye már Gergő nélkül...

A kilátó ingyenes és egész évben szabadon látogatható.

Gergő a kilátóban 2015 szeptemberében



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése