2020. július 4., szombat

Betyár-forrás

Mivel a mecseki források is szerves részei túrázásaim történetének,anno úgy döntöttem,hogy inditok egy sorozatot ezek bemutatásából.A Mecsekben nagyságrendileg kétszáz forrás található,természetesen ezeknek csak a töredékénél jártam,de mégis úgy teljes egy sorozat ha annak minden darabját bemutatjuk.Nagy segítségemre van ebben Baumann József gyűjteménye.A sorozatot még Gergő halála előtt pár nappal inditottam,tartozom annyival az emlékének,hogy próbálom végigvinni...
Ahol már jártam ott természetesen van saját fotó,ahol nincs ott google a jóbarát.
Amennyiben esetleg saját képedet véled látni és ez sérti az érdekeid,szólj és leveszem.

A múlt hónapban sok esemény volt,így kimaradt a sorozat,ebben a hónapban viszont a Betyár-forrással ismerkedünk meg közelebbről.

A Kelet-Mecsek egyik szép forrása
Pusztabányáról a Hidasi-völgybe elinduló mellékvölgy alsó részén található közismert, foglalt forrás, a völgy talpa fölött mintegy 5–6 m-re, a jobb oldalban. A Z+ jelzésről a Z0 jelzésű ösvény vezet hozzá.

A forrás egy kis ház alakú háromszögletű kő építmény, melyen a kifolyócső felett a forrás homlokzatán helyezték el a forrás fehér márványtábláját. Felépítménye mellett időszakos vízkilépések is jelentkezhetnek. A kifolyócső átmérője sem teszi lehetővé az esetenként jelentkező nagy vízmennyiségek akadálytalan kifolyását, így a foglalás rései között is megjelenik a víz. A forrásnál mért hozamok szélsőségesnek mondhatók (2–200 liter/perc), habár tartósan csak a 10 liter/perc körüli érték a jellemző.
Itt már felújítva
A forrást Csokonay Sándor és Kiss Lajos építette ki 1961-ben, akiktől az elnevezése is származik (a közeli „Betyár tanyáról” nevezték el).

A foglalás előterében, attól pár méterre kezdődően forrásmészkő folyamatos képződése ismerhető fel, amely végül a mellékvölgy lejtőjén a 4 m-t is meghaladó vastagságban halmozódhatott fel. A foglalásból kifolyó víz így a korábban kivált mésztufán átfolyva (átbukva) tud a völgytalp irányába elfolyni. Ennek eredményeként kicsiny vízesés formájában jelentkezik a völgyoldalon a forrásvízből összeállt patakocska. A forrás vize a jura időszak titon emeletének és az alsó kréta időszak valangini emeletének mészkőrétegeiből utánpótlódik. E kőzetek a Kelet-Mecsek legjobban karsztosodó képződményeiként ismertek.

Itt még a felújítás előtt
1980-ban a budapesti OTP természetjáróinanak segítségével a forrástól a völgy irányába 6 m hosszú műanyag cső lett lefektetve, a közeli mésztufa dombig, ahol vízesésszerűen hullik alá a forrás vize. Jelentős a mész kiválása, ami idővel mésztufa építményeket képez.
- A forrást először 2007-ben, majd 2014-ben a Mecsekerdő Zrt. felújította.

Érdekesség:Pusztabányán a forráshoz közel állt a Betyártanya, ami feltehetően 1948-ban épült, majd 1995-ben lebontásra került és a Kárászi erdészet, valamint önzetlen turisták közreműködésével a régi turista pihenő kiváltására épült az új.
Ez nem az eredeti helyen látható hanem, a szemközti oldalon egy erdei tisztáson.
Sajnálatos, módon, ismeretlen okból 2019 január 19-én leégett.(erről annak idején be is számoltam)

Jártunk nagyon közel hozzá...Gergővel a Hidasi-völgyben 2016-ban
Túrázásaink történetében bár jártunk a forráshoz nagyon közel,mégsem sikerült "randevúzni" egymással.A jövőt illetően abszolúlt nincs betervezve olyan túra ami érintené ezt a helyet.Igy alighanem találkozásunk nélkül fogok a sírba szállni...
Bár sose tudni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése