2018. március 7., szerda

A kamuvár

Nem voltak szerencsések eddig idén a várlátogatásaink,hiszen mind a földvári,mind a solymári várat zárva találtuk így télvíz idején.Ám a Pilisben a Kevélyek lábánál meghúzodó Egri várba szabadon besétálhattunk a napokban.Azonban ez a vár nem igazi!
A Gyalog-galoppból való idézetet használva: csak egy makett.Pontosabban egy díszlet.
Nézzük meg a történetét!

Csupán néhány évtizedesek a falak...
Az egri vár másolata a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában fekszik, közel a Teve-sziklához és az Országos Kéktúra útvonalához.
A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül.
A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. A film elkészülte óta magára hagyatva pusztul.

A bástya
A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta.

A várat az Egri csillagok forgatása után még számos magyar filmhez használták forgatási helyszínül, pl.: Mennyei seregek,Gyula vitéz télen-nyáron,Rab ember fiai,Angyalbőrben,Magyar vándor,stb.

Emléktábla
Szóval a vár a szó szoros értelmében nem igazi,mondhatnánk kamu.Ám mégis látványosság,mégis érdemes ide elkirándulgatni ahogy mi is tettük.
Persze érdemes egybekötni a kirándulást a közeli Teve sziklával,vagy akár a Kevélyek megmászásával.


A hátsó bejárat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése