2023. október 15., vasárnap

Kedvenc kilátóink (44.) - Kékestetői Tv-torony

Folytatva a kilátós sorozatomat a következő alanyunk az ország legmagasabb pontján álló kilátó.Ennek kilátószintjéről földi halandónak ebben az országban feljebb már nem lehet menni.Persze az ott dolgozók vagy a karbantartók még tudnak a kilátószint fölé is menni,hiszen az a torony nagyjából egyharmadánál található csak.Ám átlagemberek számára ez a legmagasabb hely hazánkban.A torony nem túl öreg,ismerkedjünk meg vele most közelebbről is!

A Tv-torony Magyarország legmagasabb csúcsán


 A Kékes a maga 1014 méteres magasságával Magyarország legmagasabb hegye.

Földrajzi elhelyezkedése: Heves megye, azon belül is a Mátra, ami az Északi-középhegység részét képezi. Érdekesség, hogy sokan Kékestető néven hivatkoznak magára a hegyre illetve a kilátóra, de valójában a Kékestető név az ott található település elnevezése.Egyes mérések alapján a Kékes magassága 1015 méter, de a köztudatba az 1014 méteres magasság ivódott be és a Kékestetőnél található ikonikus trikolórra festett magasságjelző kőn is ez található.

Történelmi visszatekintésünket egészen az 1897-ben megjelent Mátrai kalauzig kell megtegyük, ami a Mátra Egylet (jelenleg a Magyar Turista Egyesület mátrai osztálya) által jelent meg. Ez már említést tesz az 1888-ban épített (keményfából) és 20 m magassáig emelkedő Vass-kilátóról. A névadásban Vass József népjóléti miniszter személye játszott szerepet.

Közel 30 évet kell előre ugranunk az időben (1926-as évet írunk), amikor is menedékkunyhóval bővítik a tornyot. Sokáig nem élvezhették a fejlesztést, hiszen 1938-ra életveszélyessé vált a torony és bezárásra került. A második világháború alatt elbontásra is került mind a menedékkunyhó, mind maga a torony.

Az 1933-as év fordulatot jelentett a mátrai turisztika életében azzal, hogy elkészült a kékestetői gyógyszálló és ezzel párhuzamosan egy 5 km hosszú út.  A Kékesre vezető út Mátraházát és kékestetőt kötötte össze.

Az 1920-as és 30-as években már a síelők is birtokba vették a Kékest és aktív sísport élet alakult ki. A déli lesiklópályát a Magyar Sí Szövetség és a Mátra Egylet közös fejlesztéseként 1933-34-ben adták át. Majd másfél évtizeddel később, 1950-es évek derekán az első sífelvonó is elkészült a Honvéd síszakosztályának köszönhetően.

Ebben az időben (1950-es évek) a gyógyszálló államosításra került és szanatóriummá alakították. Ebben az évtizedben (1958) épült antennatorony volt a legmagasabb építmény ebben az időszakban a Kékesen, kilátótorony nem üzemelt. Kizárólag a Távközlési Kutató Intézet nyolc emeletes tornyából, külön engedély birtokában volt lehetőség körbetekinteni.

A régi torony

A mai formában ismert Kékestetői tévétorony 1981-ben került átadásra, ami kiváltotta a korábbi antennatornyot.

Az elavulttá váló korábbi antennatorony kiváltására, annak közvetlen szomszédságában került felépítésre a 180 méter magas tévétorony és a hozzá tartozó kiszolgáló épület. Az 1014 méteres magasságon megépült torony az 1200 méteres tengerszint feletti magasságig nyúlik.

Hazánk legmagasabb építményei közé tartozó TV torony szerkezetileg három részre tagolható: az alsó 80 méter vasbeton rész, utána következő szintén 80 méter acélszerkezet és végül a 20 méter üvegszövettel merevített műanyag henger. Az építés során nem kevesebb, mint 1300 köbméter vasbetont és félezer tonna acélszerkezetet használtak fel.

A kiszolgáló épület monolit vasbeton homlokzat kialakításakor figyelembe vették a legmostohább időjárási viszonyokat is. A közel 1000 négyzetméternyi  kiszolgáló területen helyezték el az adótorony villamosenergia-ellátására szolgáló berendezéseket, a transzformátor állomásokat, a hálózatvédelemmel, az automatikával és fázisjavító berendezésekkel.

A Kékestető kilátó 45 méter magasságban található, míg a fedett körpresszó 42 magasan helyezkedik el. Mindenképp érdemes felkeresni a kilátót, hiszen tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé.

Szerencsés kirándulóknak tiszta égbolt mellett, északi irányban még a Tátra vonulatai is feltárulhatnak.

Folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már éjjel-nappal megcsodálhatjuk és nyomonkövethetjük a Kékestető Kilátó minden pillanatát a webkamerákon keresztül.

Jómagam a kilátóban

A kilátóban jómagam eddig egyetlen egy alkalommal jártam.Mégpedig 2023 júniusában.Zolikával túráztunk fel ide Mátrafüredről.A hely olyannyira nagyszerű,hogy mindenképp szeretnénk még eljönni ide legalább egy alkalommal.A kilátóba a belépő ára 2023 nyarán ezer forint volt koponyánként.A torony nyaranta este hatig tart nyitva,mi negyed hétre értünk ide és felengedtek!Ősszel és tavasszal ötig,télen pedig négy óráig látogatható az építmény.Mindenkinek ajánlom,hogy legalább egyszer életében jöjjön el ide,nem fog csalódni a sok látnivaló mellett az sem mellékes,hogy kristálytiszta a levegő!

Kilátás I.

Kilátás II.

Filmünkben 46'50-nél érünk be a kilátóba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése