2022. szeptember 16., péntek

Kedvenc kilátóink (32.) - Zsongorkő

Túráink csúcspontjai szoktak lenni,ha egy-egy kilátóra akadunk valahol útközben.Persze van amikor ténylegesen úgy vannak tervezve a túráink,hogy azok érintsenek kilátót is.Sőt manapság már nagyon kevés az olyan túránk amelyeken nem lelünk kilátóra.A sorozat mai 2022 szeptemberi részében egy nem szokványos kilátót mutatok be.Talán nem véletlen nevezik inkább lelátónak mint kilátónak és ebbe nem kell felmenni,sőt az eredeti ide vezető turistaútról éppen,hogy lekell menni kicsit.Na mindjárt megértitek,elég rápillantani a képekre.

A Zsongorkő a Mecsek talán legszebb pontja.

Nehéz jelzőket találni a Zsongorkőre

A Mecsek egyik legcsodálatosabb kilátást nyújtó helye a Zsongorkő kilátó. A kilátó nem más, mint egy szikla, amit a korlátok körbeölelnek, így maga a kilátó is különleges és egyedi. A Zsongorkőről bámulatos kilátás nyílik a környező tájakra. 

Zsongorkő sziklái körülbelül 200 millió évvel ezelőtt keletkeztek tengeri eredetű alsó-triász korú, vörös Jakab-hegyi homokkőből. Csaknem 100 millió évvel ezelőtt a permi és a triász rétegek a belső erők hatására felgyűrődtek, és hatalmas boltozatokat alakítottak ki, ami nem sokkal később el is pusztult. Helyén ma a Cserkúti-medence található.

A Zsongorkői kilátóhoz szintén kötődik monda, miszerint a hegy lábánál egy Zsongor nevű legény élt kedvesével együtt. Mikor feleségét elrabolták, a legény kiszabadította, majd az őrség üldözőbe vette őket. Látták, hogy nincs menekvés, ezért lovuk hátán, a kiugró szikláról a mélybe vetették magukat. Azóta hívják a sziklát Zsongorkőnek.

A sziklán elhelyezkedő kilátót a Mecsek Egyesület tagjai állították. Az egyik kihelyezett korláton az 1892-es évszám olvasható, ez a korlát keletkezésének évét szimbolizálja.

A szikla erkélyszerűen emelkedik ki a végtelen fölé

A Zsongorkő kilátóról lenézve, balra, keleti irányba tekintve Pécs városa terül el. Távolabb A Villányi-hegység vonulata is előbukkan, jobb szélén a Tenkessel, bal szélén pedig Szársomlyóval. A Villányi-hegység előtt halastavak sokasága észlelhető, ezek a Pellérdi-halastavak. Tiszta időben, jobb kéz felől a horvátországi Papuk-hegység vonulatai is szemügyre vehetők. A Papuk-hegység előtt néha-néha pára csíknak lehetnek tanúi, ez nem más, mint a Dráva folyó kipárolgása.Alattunk pedig a környék két gyöngyszeme:Cserkút és Kővágószőlős települések.

Gergő a Zsongorkőn 2016-ban

A Zsongorkő a Mecsekben megbúvó, Kővágószőlős fölé magasodó Jakab-hegyen, az István-kilátótól nem messze helyezkedik el, csaknem 540 méter tengerszint feletti magasságban. Az autóval érkezők számára az Éger-völgy bejáratánál kiépített parkolóban ingyenes parkolási lehetőség biztosított,de akár Cserkúton vagy Kővágószőlősön is hagyhatjuk autóinkat,illetve érkezhetünk oda tömegközlekedéssel.Nagyszerű túrák vezetnek ide a környék minden pontjáról.Érdemes április végén jönni a Jakab-hegyet beborító medvehagyma felejthetetlen látványa végett!

Jómagam azon a bizonyos túrán

Jómagam eddig egyszer jártam itt,méghozzá Gergővel tettünk ide és innen tovább egy felejthetetlen túrát.Aki egyszer eljut ide az soha nem fogja elfelejteni!Ha egészségem és anyagi helyzetem engedi ezer százalék,hogy visszatérek még.Egyrészt Gergő nyomában járni újfent,másrész újra átakarom élni ezt a csodát!Tervben is van ide egy túránk 2023 áprilisra,de ugye addig még sok víz lefolyhat a Dunán.Rajta vagyok a projekten,hogy sikerüljön,de ha nem akkor,akkor majd máskor!

Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a helyet!De...!Mindenki vigyázzon a helyre,ne szemeteljen,ne csináljon kárt,mert olyan természeti értékek vannak itt amelyek felbecsülhetetlenek!A környéken,magán a Jakab-hegyen is rendkivül sok a látnivaló,itt vannak a Babás-szerkővek,vagy a Pálos kolostorrom romjai.Itt van a Jakab-hegyi kilátó,az egykori István-kilátó maradványai,sőt ha nyitott szemmel jársz még egy házikót is megláthatsz az egyik fa tetején!!!

Én...

...és Gergő életünk egyik legjobb napján

Végül mint annyi mindennek a Mecsekben,a Zsongorkőnek is megvan a maga legendája,népmondája.Bár részletesen foglalkoztam vele a Mecseki népmonddák sorozatomban is,leírom ide is,hiszen ez is a helyhez tartozik:

A török világban Szentkúton lakott egy erdőőr csodaszép leányá­val, akinek jegyese egy Zsongor nevű erdőőr volt. Egy alkalommal va­lamelyik török basa meglátta a szép leányt, beleszeretett és mivel a leány őt visszautasította, elraboltatta és a Jakabhegyen levő kolostorrom mai helyén álló házában elzárva tartotta. Mikor Zson­gor megtudta menyasszonyának tartózkodási helyét, minden úton-módon igyekezett a közelébe férkőzni, s végül jelekkel megállapodtak, hogyan fogja megszüntetni a lányt. Egy sötét, viharos éjszakán sikerült is a leánynak a fogságból kiszöknie, de mikor már a jegyesével együtt az őrök elől bujkálva épp a ház alatt haladtak, egy felcikázó villám fényénél meg­látta őket az egyik őr s üldözőbe vette a szökevényeket. Zsongor ölbe kapta a leányt s rohant a hegyoldalon lefelé, de a sötétségben nem vette észre a szikla alatt tátongó mélységet, így jegyesével lebukott és mindketten halálukat lelték. 

Azóta Zsongorkő a neve ennek a sziklának. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése