2018. május 28., hétfő

Ezer lámpás éjszakája

Mivel erre a hétvégére nem jutott túra és csapatunk is idegenben már pénteken letudta  mérközését,így,hogy ne fulladjon unalomba a hétvége lementünk az Ezer lámpás éjszakájára a helyi alsó Dunapartra.Ki ne tudná az Ezer lámpás éjszakája egy civil kezdeményezés amelyet 2011-ben inditottak el,amelynek célja,hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére.

2018-ban a "7 peces gyerekes családok" felszámolásáért küzdenek a szervezők.Egy nem rég készült felmérés szerint ugyanis egy átlagos magyar család naponta,átlagosan csak 7 percet beszélget a gyermekével...Ennél több időt töltenek,tévénézéssel,internetezéssel,házi kedvencekkel,barátokkal stb.És a gyerekeinkre miért csak 7 perc jut?

Nahát én éppen a gyerekemmel mentem le a rendezvényre.

Az Ezer Lámpás Éjszakáját minden évben az Eltűnt Gyermekek Világnapjához (május 25.) legközelebb eső hétvégén rendezik meg az ország 11 nagyvárosában, hogy rávilágítsanak a gyermekeltűnések  problémájára, a csellengés okaira és annak következményeire.  
Az egész napos rendezvény a gyerekekről és a családokról szól: minden helyszínen jótékonysági koncertekkel, sztárfellépőkkel várják az érdeklődőket. Szórakoztató gyerekprogramok (légvár, arcfestés, rajzfoglalkozás, lufihajtogatás) mellett civil sátrakban felvilágosító programokkal és tanácsadással nyújtanak minden évben segítséget a gyermekeltűnésekkel kapcsolatban.  Minden helyszínen az ORFK munkatársai adnak felvilágosítást, emellett látványos rendőrségi bemutatókra is sor kerül.

A program fő látványeleme a müsor végén a világitó égbe eresztett lufik ezrei.

A Duna öble alkonyatkor Dunaújvárosban
Nálunk Dunaújvárosban annyiban külömbözik ez a többi város programjától,hogy itt nem csak egy napos  rendezvényröl van szó,hanem összekötve a kellemest a hasznossal egybefüzik a helyi Parázs-varázs fesztivált az Ezer lámpás éjszakája programjaival,így itt már pénteken elkezdödnek az események.Ennek köszönhetöen itt gazdagabb a program,több a koncert a fellépö mint máshol.Olyan fellépök voltak itt az évek alatt mint pl. Rúzsa Magdi,a Neoton,az Edda,a Karthagó,Deák Bill Gyula stb.
Tehát érdemes ide lenézni,a legjobb az egészben,hogy ingyenes.
Most vasárnap este közeledtével mentünk mi le,éppen egy László Attila koncert zajlott ami meglehetösen jó volt.Ott is ragadtunk egy idöre a szinpadnál.Majd a koncert végén elindultunk kicsit körbenézni a környéken.

A Szalki-sziget déli vége
Érdemes volt kisétálni az öbölhöz ami így alkonyatkor varázslatosan szépnek tűnt.A parton meg ezen a részen vidám park szórakoztatta az ide látogatókat.Elindultunk az ellenkezö irányba,ahol sátrak hosszú sora állt.Tévéböl ismert híres emberkék köszöntek szembe,láttuk pl. az Éjjel nappal Budapestböl ismert Milánt és kedvesét Aysát,akik úgy tüntek az életben is egy párt alkotnak,de mitöl az Újvárosi kötödés vajon?Na mindegy,nem ezért jöttünk,sétálva az öböl parton elmentünk a helyi sziget déli végéig.Viszonylag magas volt a vízállás.Szép volt a Duna a lemenö nap fényében.Ide-oda járkáltunk,közben kezdett lassan sötétedni is.

Zajlik a rendezvény
A Parázs-varázs résztvevöi már lassan elpakoltak,de azért még maradt itt bőven sátor,ahol mindenféle finomságot és sört is lehetett kapni.Tavaly nem voltunk lenn a rendezvényen,viszont a tavalyelöttihez képest most úgy tünt kevesebben vannak.
Mikor már bejártunk mindent odakobászoltunk újra a színpad elé,ahol éppen Bogi lépett fel.Ez az a Bogi aki pár éve Magyarországot képviselte az Euroviziós dalfesztiválon.Nem volt rossz csaj,sőt éppen ellenkezöleg nagyon is jó csaj volt.Kellemes volt a hangja és színvonalas müsort adott elő,mégha nekem a dalok fele nem is jött be igazán.Ennek a koncertnek a végén kezdödött a fő attrakció a lufik felengedése az égbe.

Sorban állás a lufikért

Visszaszámlálás és mehet a buli
Ekkora már teljesen besötétedett.Ugye ez úgy münködik aki akar az odamegy a színpad környékére és kér a lufikból.Ezeket kell aztán égnek engedni.Lekapcsolják a villanyokat és mehet az attrakció.Persze megkellett várni a fél10-et,mert a többi 10 városban is ugyanekkor engedik égbe a lufik ezreit amely a sötétségben igazán szép és varázslatos látványt nyújt.Fél 10 elött aztán kezdödött a visszaszámlálás,majd pontban félkor mindenki elengedte a lufikat.A látvány lenyügöző volt.
Ime a videó róla:


Lufik szállnak a messzeségbe,világító lámpások amelyek utat mutatnak az eltűnt gyermekeknek...
Ez az egész tán egy tízperces dolog mire a lufik elszállnak a messzeségbe,mégis nagyon látványos és felemelö...A lufik után még tart valamelyest a müsor,de mi már nem maradtunk tovább,indultunk haza.Azt tervezzük jövöre a felső Duna partról nézzük majd meg a lufieregetést,valószinü onnan is látványos lehet.
A Dunaparti domboldalt nem egyszerű dolog megmászni itt nálunk,felér egy kisebb túrával,de persze sikeresen megmásztuk majd a város utcáin elindultunk haza.
Útközben még az 56-os emlékművet lefotóztam,mert úgy sincs még róla saját fotóm.
Aztán ennyi volt.Végül is mint írtam látványos,jó ügyet szolgáló klassz esemény ez.

A helyi 56-os emlékmű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése