2019. november 13., szerda

Memento park

Ha az Isten is megsegít egyik következő túránk a Memento parkhoz fog vezetni,pontosabban elhalad a park mellett.Ha már arra járunk,úgy gondoljuk bekéne menni.Annál is inkább mivel ez a túra is szerepelt terveink között Gergővel...Régóta elakartunk ide jönni,de valahogy mindig halasztodott ez a túra,míg egy napon már nem volt rá többé lehetőségünk...Nem csak a parkot akarjuk persze érinteni,túránk első részében a budai kamaraedőben bóklásznánk kicsit,majd a végpont a budatétényi Campona lenne.
Reméljük nem leszünk pechesek és a park nyitva lesz,a netet böngészve úgy látom igen.Egy picit addig is ismerkedjünk meg vele.

A Memento park bejárata
A Memento park (korábban Szoborpark Múzeum) szabadtéri múzeum Budapest XXII.kerületében, mely a magyarországi szocializmus emlékeinek bemutatásával foglalkozik. E kortörténeti kiállítóhelyen a szocializmus éveinek azon 42 köztéri alkotása található, amelyeket az 1989–90-es politikai rendszerváltozást követően Budapest utcáiról eltávolítottak. A szoborparkkal szemben kialakított épület az ún.Sztálin-tribün.
A múzeum számos szobra értékes és egyedi művészeti alkotás, Európa-szerte ismert és elismert szobrászok munkái.

Akad itt látnivaló...
Az 1989-90-es rendszerváltás után a legkülönbözőbb társadalmi szervezetek felvetették az előző politikai rendszerhez kötődő köztéri szobrok eltávolításának kérdését. Ennek hatására Budapest Főváros Közgyűlése 1991-ben úgy határozott, hogy az egyes szobrok eltávolításáról, illetve néhány helyben maradásáról egyenkénti tárgyalással és szavazással döntenek.
A szoborpark létrehozásának gondolatát először Szörényi László vetette fel a Hitel című folyóirat 1989 július 5-i számában. Terve egy Leninkertről szólt, ahol a magyarországi Lenin-szobrokat állították volna ki.
A fővárosi közgyűlés 1991-ben kiírt pályázatát Eleőd Ákos építész nyerte meg, a park felépítésére 1992-1993-ban került sor a XXII.kerület önkormányzata által felajánlott, a Tétényi-fensíkon található területen
Az ünnepélyes megnyitót 1993.június 27-én tartották, a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok kivonulásának 2. évfordulóján. Az elmaradt kisebb munkák befejezése után, 1993 őszén adták át a nyilvánosságnak. A szoborpark a Memento park projekt része. 2006 óta a szoborpark hivatalos nevét Illyés Gyula nevezetes verse után kapta: Egy mondat a zsarnokságról park.
2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján adták át a Sztálin dísztribünt, amelyen a forradalom alatt lerombolt Sztálin-szobor csizmájának méretarányos mása látható. 2007-ben ismét bővült a Memento Park. Ekkor nyílt meg a Sztálin csizmája című kiállítás és a Barakk-mozi, ahol Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete című filmjét vetítik folyamatosan. Külön figyelmet érdekel a Red Star Store, ahol a kommunizmus idejére emlékeztető ajándékokat lehet vásárolni. A Memento Park az év minden napján látogatható 10 órától sötétedésig.

A képek a google-ból valók,remélhetőleg hamarosan saját képekkel is szolgálhatok
A Memento Parkban 42 olyan köztéri szobor látható, amelyeket az 1945 és 1989 közötti kommunista politikai rendszer ideológiájának tükrözőiként állítottak fel. A rendszerváltozást követően a főváros kerületi önkormányzatai döntöttek a szoborparkba áthelyezendő budapesti szobrokról. Ma az üzemeltetők célja, hogy a megnyitáskori állapot változatlanul fent legyen tartva, ezért több szobrot nem terveznek kiállítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése