2019. november 23., szombat

Bagoly-forrás

A Mecsek-forrásait bemutató sorozatom novemberi részében a Bagoly-forrást vessézzük ki.
A Mecsek a források hazája,hiszen több mint kétszáz(!) forrás található a hegységben vagy annak közvetlen környékén.Természetesen még nem tudtam mind a kétszáz forrásnál járni.A kétszázból talán járhattam negyvennél kb.,így sokról nem rendelkezem saját képpel.Előre szólok tehát,hogy egyes forrásoknál nem az én saját képem található,amennyiben bármikor eljutok az adott forráshoz bármikor,lecserélem a képeket sajátra.A képeket a google képek keresőből szedem,így külön forrás megjelölést nem eszközölök,aki esetleg felfedezi itt-ott a saját képét és bármelyik ellen bármi kifogása van,jelezze és leveszem.Az ismertetőkhöz nagy segítségemre van a Mecsek források jegyzéke oldal,valamint ahol van,ott a saját élmények is segitenek.

A forrás felírata
A Bagoly-forrás a Szuadó-völgy keleti oldalának alján, a kék kereszt jelzés közelében, a völgytalp peremén jelentkező, támfalas, kifolyócsöves forrás.
A forrás tetején egy nagyobb zárókőben helyezték el a – mészkőlapba kiemelt betűkkel vésett – névtábláját.A régi merítős forrást Csokonay Sándor foglalta. A forrás mellet van a barlangkutatók táborhelye.A forrás közelében van egy kisebb forrás amit Kis-bagolynak neveznek, illetve az 1987-es kataszter Szikla-forrásként jelöli.Az alsó triász gipszes és anhidrites képződményeiből kilépő repedésvíz állandó, de nem nagy hozamú (1–30 liter/perc).

Így néz ki a forrás
A Bagoly-forrás elnevezés találó a név, mivel minden forrás ellenőrzés alaklamával bagoly hangja hallatszik a távolból :-).
Utoljára 2002. augusztusában lett felújítva barlangászok segítségével.
A forrás eliszaposodott, és mivel a kifolyó cső mellet folyt a víz, a falazatát megbontották, az eredetileg merítős forrás beton medencéjét kipucolták. Majd agyaggal elzárták a vizek útját, és új kifolyó csövet építettek be. Új támfal is készült, a forrás közelében levő kövekből cementes erősítéssel, valamint a forrás előterét kikövezték, hogy könyebben lehessen vízhez jutni.A forrástáblát tartalmazó kőtömböt a forrás felett, mögött helyezték el, manapság is ott látható.

A forrás és környezete
A forrás táblájának stílusa hasonlít a Fenyves-forráséhoz, mindkettőnél a síkból kiemelt/kiálló betük láthatók.
 Az első vízhozam mérési adatok 1976-ban készültek, ekkor már létezett a forrás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése