2019. december 4., szerda

Máris fejlemények a Zengő kilátó ügyben!

Elöző bejegyzésemben írtam óla,hogy új kilátó épülhet a Mecsek legmagasabb csúcsára a Zengőre.Arra azonban én sem számítottam,hogy ilyen gyorsan pörögnek az események.Az építés ugyanis akár azonnal elindulhat!Lássuk a részleteket.Forrásként a pecsiujsag.hu oldalát veszem alapul.

Búcsú az ikonikus kilátótól?
Pécsvárad és a megyei önkormányzat 162,9 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Zengő-hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére, ennek köszönhetően tavaszra új kilátó épül a csúcson. 

Új turistaattrakcióval, látványossággal bővül a Zengő és környéke.
A Mecsek legmagasabb csúcsán jelenleg nincs látogatható kilátó, a hegycsúcson álló geodéziai mérőtorony kilátóként való használatát 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja, ennek ellenére felmennek az emberek, az új kilátó ezt a helyzetet is megoldja. Az építmény - tekintettel az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre - acélszerkezetű lesz.

A tervezett kilátó összesen hétszintes lesz, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21,78 métert. Ez a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel magasabb, ezzel a lombkoronaszínt felett nyílik meg a kilátás.



A kilátó építése a megvalósítási szakaszba érkezett, jogerős építési és természetvédelmi engedély áll rendelkezésre.
 A beruházás a természetvédelmi hatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett zajlik.
A munkaterületet 2019. november 28-án adták át a kivitelezőnek. A kivitelezés ideje alatt a hegycsúcs munkaterületnek minősül, így tilos lesz a területre belépni. A kivitelező munkagépei a Pécsváradról a Zengőre vezető utat fogják használni, a túrázók számára ezekben a hónapokban javasolt más útvonalak felkeresése.
A megnövő fáktól már nem volt teljes a kilátás,az új kilátóban négy méterrel magasabbról nézhetünk körbe
A kivitelezés befejezését 2020 március 31.-re ígérik,ami annyit jelenthet,hogy jövő év tavaszán már az új kilátóból csodálhatjuk a kilátást!Amennyiben így lesz,természetesen megszervezek ide következő évben egy ide vezető túrát.
Az eseményeket,az építkezést/átadást amennyire lehet innen Dunaújvárosból továbbra is figyelemmel kisérem.Bármi érdemleges történik beszámolok róla itt a blogban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése