2019. december 18., szerda

Miska huszárnál jártam

Átkoztam a balszerencsénket amikor 2018 áprilisában a Seregelyés felöl jövő a dinnyési fertőn át tartó túránk végén a velünk túrázó hölgyemények annyira kikészültek Pákozdra érve,hogy nem volt erejük eljönni a falu másik végén található Miska huszár szobrot megnézni.Mi Gergővel mentünk volna,de a csajokat már a hiszti is kerülgette így lemondtunk a szobor meglátogatásáról.Úgy voltunk vele majd eljövünk valamikor máskor.Sajnos az élet keresztülhúzta a számításaim,Gergő elment és nem volt már valamikor máskor.Megfogadtam többek között ezt is,hogy a fiam emlékére egyszer mégis eljövök majd...Ez most az elmúlt vasárnap meg is valósult.Tudom Gergő lelke velem volt most is.

Több mint másfél évet késett pillanat...feltűnik Miska huszár
A szobor egy új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás, amely 100 tonna betonból készült és 12,5 m magas. A huszárhagyományok ápolása, művészet és tradíció! Ezek a gondolatok teremtették a Miskahuszárt megálmodó és létrehozó magyar alkotói összefogást.
A monumentális huszár szobor az M7 autópálya mellett áll Pákozdon, az ún. Bogár halmon. Ott, ahol a mondák szerint Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848. szeptemberében.

Monumentális alkotás
A Miska huszár szobor a magyar huszár szimbóluma, ennek a magyar katonai hungarikumnak az emlékműve, amely a magyar katona hősiességét és bátorságát hivatott megörökíteni. Ez a szobor a győztes magyar katona jelképe is egyben, hiszen a pákozdi diadal helyén és arra emlékeztetve a huszár egyik kezében a győzelmi zászlót tartja, a másik kezét viszont a kardján nyugtatja, jelezve, hogy készen áll bármikor a harcra, hazája védelmére.

Miska huszár
A dunaújvárosi Rohonczi István Vlaszák Mihály, a Metalloglobus Fémöntő Kft. igazgatójának magánkezdeményezésére alkotta meg az óriást, amely egy rácalmási lovardában épült gipszből, majd végső helyén betonból. A végén különleges festékkel vonták be, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és időtálló maradhasson. Vlaszák Mihály emlékeztetett arra, a magyar történelemben 22 híres, nevében fennmaradt huszár bandérium van, de Miskahuszár nem hasonlít egyikre sem, hogy minden huszárt képviseljen.

A szobor magassága révén bekerülhet a Guinness-rekordok könyvébe, hiszen megelőzi a kanadai Vancouver melletti Montgomery-ben található 9 méter 75 centiméter magas szobrot, amely Andersen híres ólomkatonájának állít emléket. Az alkotás 12 év alatt készült el, a kivitelezés közel 100 millió forintot emésztett fel. A szobor 80 tonnát, talapzata 120 tonnát nyom.

12 évig készült!
A szobrot 2017 szeptemberének végén adták át,pontosan a pákozdi csata évfordulóján

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése