2019. december 2., hétfő

Új kilátó épülhet a Zengőre

Igazából erre a hírre vártunk már évek óta,jómagam meg tán évtizedek óta.
De mégis,most valahogy már nem örülök neki.Nem mert a régi ütött-kopott életveszélyesnek nyílvánított kilátóhoz számtalan édes emlék fűz.Ám a tervek egy része szerint a régi geódéziai mérőtornyot nem bontanák le,hanem köré építenék meg a kilátót (lásd:Pilis-tető vagy Csóványos).Igaz olyan tervről is olvastam ami a jelenlegi torony szomszédságában állítanák fel az új kilátót.Lássuk,hogy írnak erről az illetékesek:

Sok emlék fűz a Zengő kilátójához
Turisztikai szempontból fejlesztené a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) a Zengőt,a Mecsek legmagasabb hegyét és környezetét.A tervek szerint a Zengő csúcsán található geodéziai torony köré - amelyet 2010 óta életveszélyes látogatni, meg nem is kilátónak készült - építenének fel egy 22,3 méter magas kilátót acélból, a geodéziai tornyot pedig lezárnák.

A megyei önkormányzat azonban nemcsak a kilátó építését tervezi. A TOP-programba sorolt projekt ("Zengő kincse – a Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése") keretében a Dombay-tó környezetét is fejleszteni fogják, valamint egy látogatóközpontot is létre akarnak hozni ott, amely a Zengő élővilágát mutatná be.

Sándorral és Gergővel is jártam itt többször is...
A csúcson olyan kilátó építményt tervezünk létrehozni, ami több turista egyidejű tartózkodása esetén is megfelelő biztonságot nyújt, továbbá az építmény tájba illesztésével egyidejűleg kiemelkedő esztétikai élményt is jelent az ide látogatóknak. A kilátószintek pontos meghatározása, az azokra történő feljutás módja, az anyaghasználat a tervezési és az engedélyezési folyamatok során alakul majd ki, de kizárólag természetes építőanyagok (fa, kő) alkalmazásában gondolkodunk. A Zengő lábához tervezett látogató- és információs központ kiemelt fontossággal bír ezen a területen, hiszen itt a Keleti-Mecsekben él a kárpát-medencei bánáti bazsarózsa világállomány 90 %-a. A Natura 2000 hálózat kijelölésekor a bánáti bazsarózsa ismert hazai élőhelyeinek mindegyike bekerült a javasolt kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek közé, a HUDD 20030 jelű „Mecsek” terület részeként.
A látogatóközpontban tájékoztatást kap a látogató a környék nevezetességeiről és turistaútvonalairól, illetve itt lesz lehetőség étel, ital és ajándéktárgy vásárlására is. Az üzleti marketing keretében tervezzük a teljes Kelet-Mecseket érintő, több települést felőle, ökoturisztikára épülő integrált termékcsomag kialakítását is. A turisták a túrák után újra megpihenhetnek a látogatóközpont környezetében, ahol biztosítjuk számukra a megfelelő tisztálkodás, szabadtűzön történő grillezés, a bográcsos főzés lehetőségét is. A helyszínen szelektív hulladékgyűjtőket is elhelyezünk" olvasható a megyei önkormányzat honlapján.
Gergővel a kilátón (a kamera mögött vagyok én) 2017 áprilisában
A fejlesztésre 142 millió forintot nyert a BMÖ, a pénz az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) érkezik, vagyis uniós forrásból, 100 százalékos támogatási intenzitás (nem kell saját tőkét beletenni) mellett épülhet az új kilátó és a látogatóközpont.
Nos eddig a tájékoztató,arról,hogy ez mikor valósulhat meg nincs infóm.Mint írtam nem igazán tudom,hogy örüljek-e vagy sírjak.Igazából megérett a dolog egy új kilátóra a Mecsek legmagasabb csúcsán,az emlékek pedig a szívemben vannak.Azzal,hogy megújul a kilátó nem vesznek el.Bízom benne így az ötödik iksz felé haladva,hogy megadatik még,hogy eljöhessek majd a megújult kilátóba is.

utó írat: természetesen ha bármilyen fejleményről értesülök,arról hírt adok itt a blogban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése