2019. december 13., péntek

A Boszorkánykő legendája

Vannak titokzatos helyek, melyekről hátborzongató történeteket meséltek egymásnak az emberek, s ezek a nép ajkán legendaként terjedtek tovább. Ide tartozik a Salgó várához közeli Kis-Salgó szikla, ismertebb nevén a Boszorkánykő, melynek majdnem függőlegesen ég felé meredő fala megközelíti a húsz méteres magasságot. Nosza, idézzünk hát fel néhány epizódot ezekből, a ma már megmosolyogtató történetekből, melyeket elődeink talán még el is hittek!

A Boszorkánykő kúpja Salgótarján felett
A néphit szerint a magas bazaltkúp arról kapta a nevét, hogy tavasszal és ősszel itt, a ködbe burkolt magaslaton gyűltek össze a környékbeli boszorkányok tanácskozni. Tavasszal megtárgyalták, milyen rontást vigyenek a falvakba, milyen járványt, állatbetegséget terjesszenek, mikor legyen árvíz és mikor jégeső, ősszel pedig summázták a munkájukat. A boszorkányokat soha senki nem látta, de a Kis-Salgó közelében lakók a seprők suhogásából sejtették érkezésüket, s ilyenkor messze elkerülték azt a helyet.
Minden tavasszal véres emberáldozatot mutattak be felettesük, a főboszorkány tiszteletére, amiért az új és még nagyobb varázserővel ruházta fel mindegyiket. Valamelyik közeli településről elraboltak egy előre kiszemelt szűzlányt és a tanácskozás végén hangos kurjongatások közepette ledobták a szikláról. Mindez végtelenül borzalmasan hangzik, csakhogy ebből semmi nem igaz, csakúgy, mint a következő történetből sem.

Egy apró csoda az országban.Fekeresését mindenkinek javaslom!
Mari nénitől sokan féltek a faluban, különös asszonynak tartották, boszorkánynak hitték, amit ő tagadott.
– Meg kellene bizonyosodnunk róla – vetették fel a falu lakói és egy nagy tüzet raktak Mari néni háza közelében. A tűzbe döglött csirkét dobtak és megkérdezték Mari nénit; jobb oldalán fekszik az égett csirke vagy a balon?
Mari néni azt nem tudhatta, találomra rávágta, hogy a balon. A férfiak szétrúgták a tüzet és a csirke valóban a bal oldalán feküdt, ahogy azt Mari néni megjósolta.

Csodálatos táj,elötérben a Boszorkánykő arébb a Salgó
Szerencsére eljutottam már ide 2010 környékén és ha emlékezetem nem csal Gergővel is jártam már itt.
Csak ajánlani tudom mindenkinek,mert egy fantasztikus hely!
A Boszorkánykőről szinte 100%-os körpanoráma tárul elénk,jól kivehető Salgótarján városa,valamint a közeli Salgó vár.
A Somoskői vár ugyan nem mindenhonnan látszik a Boszorkányköről,mert maga a kúp egyes részei takarják el,ilyenkor érdemes kicsit arébb mennünk és szemünk elé tárulhat a csodálatos vár és Felvidék is.A Medvesre is kitünő a kilátásunk,de látszik a Mátra a Cserhát és szerencsés esetben akár a Bükk is.
Ne hagyd ki!

Felhasznált forrás: Farkas Ottó: Ahol elkártyázták Madách Ilonkát c. könyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése