2021. szeptember 30., csütörtök

Cigány-forrás (Zobákpuszta)

A nagyjából 200 forrással rendelkező Mecsek hegységben akármerre is mész komoly esélye van,hogy útközben legalább egy forrás keresztezi utadat.Itt a legkisebb az esélye annak,hogy szomjan maradsz.Ebben a sorozatomban ezeket a forrásokat próbálom bemutatni.Sajnos évente jó esetben is max.háromszor jutok el a Mecsekbe.Így aztán képtelenség minden forrásnál személyesen ott lenni.Előfordulhat,hogy ennek fényében internetes segítségre szorulok.Ahol már jártam,ott a saját élmények dominálnak.

A hegységben három Cigány-forrást is találunk.Mivel kettővel már megismerkedtünk jöhet a harmadik,amelyet a Kelet-Mecsek nyugati részén találunk meg.

Így néz ki a Cigány-forrás

Zobákpusztától keletre, a Gyopár kulcsosházat elhagyva, a kék négyzet jelzésű turistaút mellett található foglalt forrás.

Helyi kőzetanyagból emelték támfalas foglalását, amelyből egy vascső beépítésével vezették ki a napfényre az itt jelentkező rés- és hasadékvizet.
A foglalás középső részében található a felirata. A nem jelentős hozamokkal jelentkező forrás előterében kb. 0,5–0,7 m-es vastagságú, közel 20 négyzetméteres nagyságú forrásmészkő lerakódást lehet látni. A kivált mésztufa igen laza állagú, helyenként csak erős bekérgeződést jelez, miután a forrás alacsony hozamai következtében nincs lehetőség az ellenállóbb részek kialakulására.
A foglalás közelében, attól nyugatra egy folyamatosan túlfolyó dagonya van, ahol szintén erőteljes bekérgeződés jelentkezik. A forrásnál és a mellette található helyszíneken a jura időszak liász márgáiból történik a repedésvíz jelentkezése, 3-10 liter/perc értékek között változva. A forrás mellett jobb oldalon több "szökevényforrás" is található, melyek legalább annyi vizet szolgáltatnak, mint kiépített társuk.

Cigány-forrás

Hellényi Miksa szerint Csokonay Sándor foglalta. A pontos dátumát nem tudjuk, viszont az 1960-ban íródott Pécsvárad és környéke kalauz nevén említi: "..ismét taligaúton a Cigányforrás mellett megyünk el, mely a közeli lejtőpihenőn elhagyott cigánytelep részére szolgáltatott ivóvizet." lsd. érdekességnél.

- Valamint az 1967-es "11 forintos" térképen szerepel.
- Ezen kívül a belső felépítését sem tudjuk pontosan, hogy üllepítő medencés vagy nem.

2005-ben a forrásfalazatot felújították és új táblával látták el.A forrás közelében a volt erdészházat alakították át kulcsosházzá. A bőrgyár temészetjárói 1972-ben tették lakhatóvá a házat és ez időtől fogva fogad vendégeket. A házat újravakolták, villanyszerelés, festés-mázolás készült és még a padlózatot és ki kelett cserélni.

1985-ben fürdőt és angol WC-t is beépítettek az addigi "pottyantós" helyett.
Nemrégiben újra felújították, jelenleg 20 főt tud egyszerre fogadni.

Több Cigány-forrás/kút/ is van a Mecsekben, Sás-völgyben, Jakabhegyen, Kis-mély-völgyben mindegyik közelében cigány település volt valamikor innen kapták nevüket.

A Gyopár kulcsosház a forrás közelében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése