2021. június 15., kedd

Kedvenc kilátóinknál (17.) - Grábóci Mária-kilátó

 Folytatódik a kedvec kilátóimat bemutató sorozatom,amelybe természetesen olyan kilátók kerülhetnek csak be,amelynél legalább egyszer jártam már.Mai 2021 júniusi versenyzőnk is egy ilyen kilátó,a Szekszárdi-dombság béli Grábóc település fölé magasodó építmény a Mária-kilátó.

Első találkozásunkkor

A Mária-kilátót az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) által az erdei közjóléti létesítményekhez nyújtott támogatás segítségével Janovicz István helyi gazdálkodó építtette. Simon László tervei alapján a Madulus Kft. végezte el a kivitelezést.Átadására pedig 2015-ben került sor.

A kilátó 15 méter magas, három lábon álló faszerkezetű, három szintes és hatszögletű alakzatú. A kilátás a falura, környező dombokra és a Keleti-Mecsekre nyílik. Mellette kiépített piknikező hely várja a kirándulókat.

A lépcsőn fokozott figyelem nem árt!

A kilátó lépcsőfokai keskenyek és maga a lépcső dőlésszöge igen meredek,ezért megítélésem szerint balesetveszélyes.Nem árt óvatosnak lenni,esetleg le és felmenetelkor a korlátba kapaszkodni.A kilátószintek rendben vannak,tágasak és biztonságosak.Magát a kilátót eddigi utolsó ott tartozkodásunkkor rendben találtuk és jó állapotúnak véltük.

Lényegében fenn körpanoráma fogadja a vándort,de csak nyugat felé élvezhető igazán a kilátás.Keletnek a fák betakarnak.

A "lépcsőház" látható a meredek lépcső

A faluból (Grábóc) már jól látható a kilátó,ahová a dél-dunántúli kékről egy kitérő vezet fel,maga a kék3 jelzés.Végig jól van kijelezve,sőt ki is van táblázva,így az esetleges eltévedéshez itt már elég nagy lúzernek kell lenni.Autóval is fellehet menni a dombon lévő temetőig,onnan pedig már csak egy jó 300 méteres séta a kilátó.

A kilátó és a környék teljesen rendben van.Szemetet sem látni!Így kérek minden ide látogatót,hogy ez továbbra is maradjon így!

Grábóc települést jelzett turistaútak érintik és haladnak el a közelben,így valóságos túrázó paradicsom.Remek túrák tehetők innen,vagy ide,vagy akár túráink érinthetik is a települést ahol meg is pihenhetünk kicsit ilyenkor,többek között magában a kilátóban is.

...mondom vigyázni a lépcsőn,mert keskeny és meredek!

A kilátónál mi eddig egyetlen egy alkalommal jártunk.Ezen sorok írásakor nem is olyan rég,még három hete sem.Zolikával jutottam el ide.Ajánlom mindenkinek a felkeresését mert az itt beszerezhető élményektől csak gazadagabb leszel!

Bőven benne van a pakliban,hogy jövünk még ide.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése