2021. június 23., szerda

Bükkös-forrás

  A Mecsek a források hazája.A hegységben nagyságrendileg 200 forrás található.Akármerre is mész valahol mindig útban esik legalább egy forrás.Nem árt kicsit többet tudnunk ezekről a forrásokról,ne csak egy a sok közülnek nézzük őket.Ebben segít a mecseki forrásokat bemutató sorozatom.Természetesen eleve nem lakom a hegység közelében,így nem volt alkalmam minden forrásnál járni.Jó ha ezek 10-15%-nál jártam.Így ahol nincs személyes élményem,ott az internet segítségét vettem figyelemben.A mai 2021 júniusi részben a Bükkös-forrása következő versenyző.

Így néz ki a Bükkös-forrás

A Jakab-hegy északi oldalában, a volt Petőc-aknához vezető műút kanyarja alatt a Nagy-gödörben található forrás, az útról kék kör forrásjel jelzi.

Kövekből szárazon összerakott foglalással, kőbe vésett felirattal, melyet Csokonay Sándor vésett 1952-ben. A kék és piros sáv jelzésekről leágazó kék kör jelzésű ösvény vezet le hozzá.
Vize a takarórétegen átszivárogva jut a napfényre, vízadó képződmény az alsó triász homokkő, amelyből a forrás nem jelentős hozamokkal jelentkezik.
Vízhozama 1-20 liter/perc értékek között váltakozik.
Eredetileg merítős rendszerű volt, és egy kis kőmedencébe folyt a víz.
Vörös homokkő tömbökből épült a forrás, a felirat homokkőbe van vésve, a foglaláson egy Északi jel is látható.
- 1978-ban csak szivárgó vízként jellemezték a DDKVIZIG munkatársai.

Bükkös-völgy

A forrást először 1996-ban újították fel.

- 2005-ben feltárták az eredeti üllepítő medencét, amit meghagytak előüllepítőnek, és elé egy 60 l-es újat építettek be.
A forrás homlokfala néhány méterre az üllepítő előtt lett kialakítva, és aluminium kifolyócső lett betéve. Természetesen az északi irány is felkerült a forrás támfalának tetejére.
Lejárat és lépcső is készült, valamint a forráshoz vezető jeleket is felfestették.

Nevét a körülötte lévő bükkös erdőről kapta.

Közeli

Nem emlékszem,hogy valaha is jártunk volna a forrásnál.Legközelebb alighanem 2016-ben a Jakab-hegyi túránkon járhattunk hozzá.Elképzelhető,hogy járunk erre valamikor a jővőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése