2019. szeptember 24., kedd

Avar-kút

.Miért éppen a mecseki források?Elöször is azért mert a Mecsek a kedvencem és a források hazája a több mint kétszáz forrásával.Természetesen nem tudtam még mind a kétszáznál járni,de egyrészüknél már jártam és ittam is a vízükből.
Úgyanúgy mint a népmondás sorozatomnál,minden hónapba egy forrást mutatok be.Kétszáz forrás...hát pár évig ez elfog tartani szerintem,még az is lehet,hogy túlél engem...Mire végzek,lehet egy-két forrás már létezni sem fog,hiszen ezeket is karban kell tartani,ápolni kell,nem hagyni elenyészni.Ahol jártam már és lesz saját képem,ott természetesen azt teszem be,ahol nem,ott kénytelen leszek a neten keresni róluk,később ha járok az aktuális forrásnál mégis,akkor lecserélem a képet sajátra.Ez remélem senki érdekeit és jogait nem sérti...

A szeptemberi részben az Avar-kúttal ismerkedünk meg közelebbről.

Kicsiny forrás a Mecsek mélyén
A Jakab-hegy déli oldalában, a délkeletre lefutó Páprágy-völgyben fakadó forrás. Az Éger-tetőről a Jakab-hegyre vezető zöld sáv (Z-) jelzésről leágazó zöld kör (ZO) jelzésű erdei kocsiúton érhető el.

A forrás egy kis aknaszerű építmény, cementezett kövekkel kicsit felmagasítva. A forrás kövei között az 1981-es évszám látható. Általában kevés vízhozammal rendelkezik, de időnként nagyobb vízmennyiségeket juttat felszínre. Mellette még egy időszakos vízjelentkezés is mutatkozik. A triász homokkő rés és hasadékvize, valamint a takaróréteg vize jelenik meg 0–30 liter/perces vízhozammal.

Páprágy-forrás volt a korábbi neve
A forrást Páprágy-forrásnak is nevezték, ez a felirat a kifolyócső melletti betonba vésve olvasható, alatta az 1981-es évszám és a V-J V-Z monogramok. Feltehetően a foglalást végzők neveinek kezdőbetűi.
A régi tábla egy lapos kőbe, fém betűkkel volt felírva, hogy Avar-kút.

Az új névtáblája a forrás tetején lett elhelyezve, a név cementlapba kaviccsal van kirakva. Alatta egy kisebb táblácska is van, amin az 1981-es évszám szintén cementlapba kaviccsal kirakva.
Sajnos aki az "új" táblát tette a forrásra és elnevezte, nem ismeri a nevezéktant, mivel ez a forrás nem kút!
Ez olyan mintha az almát elkezdenék körtének nevezni, mivel mindkettő gyümölcs.
Az 1987-es kataszterben is Páprágy-forrásként szerepel, mivel azt komoly szakemberek készítették.

Forrás vagy kút?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése