2019. szeptember 23., hétfő

Vak Béla fája és kútja

Ahogy az már ebből a blogból (is) ismerős,a Mecsek a népmondák és a legendák hazája.Akárhova megy az ember,szinte mindenhez fűzödik egy-egy legenda.Ezeket összesiti a mecseki népmondák gyűjteménye.Jó magam és már vagy két és fél éve követem nyomon e csodálatos legendákat.A mai szeptemberi részben Vak Béla fájához és kútjához kalauzol minket a legenda.

A Mecsek tán legidősebb fája a 300 éves gesztenyefa a zengővárkonyi gesztenyésben
A Kálmán király bosszúja elől Bizánc felé menekülő Álmos herceg a pécsváradi kolostorban rejtette el a szintén megvakí­tott fiát, Bélát. A kolostor falánál állott egy szép gesztenyefa. Ez alatt órák hosszat is elüldögélt a vak herceg, mert nem ve­he­tett részt a többi nemes ifjúval a lóvagi tornákban. Jó időben ki­vezet­tette magát a várból a mintegy három mérföldre levő forrás­hoz, amelyet azóta is Béla kútjának nevez a nép. A király gesz­tenyefája is kiállotta a történelem viharait. Hatalmas vastag fa lett belőle, de aztán kikezdte az idő, és egy szélvihar ki­dön­tötte.

Kiállta a történelem viharait....
II. Béla - ragadványnevén Vak Béla - (1108  körül – 1141 február 13.) Magyarország királya 1131 és 1141 között. Apja Álmos herceg,I.Géza király fia,anyja Predszláva, II.Szvjatopolk kijevi nagyfejedelem leánya.
Álmos herceg testvére Könyves Kálmán király, Álmost a fiával Bélával együtt - Álmos rendszeres trónkövetelése és árulása okán - megvakíttatta, így téve alkalmatlanná őket az uralkodásra. Azonban Kálmán fiának II.Istvánnak nem született örököse, így kerülhetett a korona a vak Béla herceg fejére. Uralkodása alatt nagyrészt felesége, az erőskezű és kegyetlen Ilona királyné kormányozta az országot.
...de aztán kikezdte az idő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése