2024. május 1., szerda

Megyer-hegyi tengerszem

 Ha Isten is megsegít (nem szokta túlzásba vinni) akkor a közeljövő egyik túrája a Megyer-hegyi tengerszemhez fog vezetni.Sőt ha szerencsénk lesz,már ebbe a hónapba valóra válhat az év fő terve.Folyamatosan készülünk a túrára és szervezzük azt,mert ez túlmegy az eddig megszokott vonulaton,elég ha arra gondolunk,hogy bármily hihetetlen,de ennyire messze még nem túráztunk az otthonunktól.Jártunk már persze ilyen messze,csak nem túráztunk még.Na,de nézzük át mi is tudható minimálisan erről a természeti csodáról.

Impozáns látvány!

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot.

A 303 m magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, kemény kőzete kiválóan alkalmas malomkőgyártásra, már a XV. században is működő kőbánya volt a területen. A malomkövek fejtését és kidolgozását évszázadokon át hasonló technikával, szerszámokkal és kézi erővel végezték. A XIX. század végén bekövetkezett termeléscsökkenés, majd a működés 1907. évi beszüntetése előtt a malomkőbánya átlagos termelése évi 300-450 malomkő között változott.

A bányában felgyülemlett víz eltávolítására a vízlevezető vágat mélyítését 1844-ben kezdték meg és évtizedeken át folytatták a középkori bánya szegletében. A felhagyott malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek. Az itt bányászott malomköveket gabonaőrlésre, érczúzásra, de még paprikamalomban is használták. A Megyer-hegyen bányászott „pataki malomkövek” külföldön is keresettek voltak.

Nem akármilyen természeti csoda!

A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról.

A csapadékvíz felgyülemlésével kialakult tengerszem sajátos botanikai, zoológiai és földtani értékeivel egyedülálló jelentőségű, védett terület. A bányaőr barlangja, a sziklába vájt egykori kovácsműhely, a kibányászott malomkövek és az elszállításukra kivágott "kanyon" szintén érdekes látványt nyújtanak.

Megyer-hegy oldalába magasan felhúzódó szőlők közül, az új Ciróka Pihenőparktól kb. 20 perc alatt egy néhol kissé meredek ösvényen tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A tanösvény jelzései teljesen körbe vezetnek a tó körül meredeken felkapaszkodva a sziklafalak tetejére. A biztonságot korlátok jelentik, nem érdemes kockáztatni egy-egy jónak gondolt fotó kedvéért, a sziklafalnál morzsalékos a talaj, és szédítő a mélység. Annak ellenére, hogy nem túl nehéz a túra, érdemes megfelelő lábbelit, legalább egy csúszásgátló talppal felszerelt, lábat jól tartó,strapabíró túracipőt viselni. A tó körüli meredek ösvényen pedig remek szolgálatot tehet egy pár könnyű túrabot.Innivalót hozzunk magunkkal,egy kis méretű hátizsákba a szendvicsek mellé még egy pulcsi is befér.

Érdemes körbejárni a tengerszemet a meredek, keskeny ösvényen, az egykori bánya pereméről lenyűgöző kilátás nyílik a vízzel telt „kráterra”. A fenékvíz lecsapolására szánt függőleges falú mély sziklafolyosón keresztül tudjuk megközelíteni a víztükröt.

A tengerszem partján

2019 júliusától nagyarányú turisztikai fejlesztések kezdődtek a Megyer-hegyi tengerszem környékén. Kialakítottak egy új parkolót, a hozzá vezető jó minőségű kocsiúttal és egy kerékpárúttal együtt, idáig lehet felmenni autóval. A Ciróka pihenőparkban büfét, mosdót, esőbeállót is találunk. Egy új kilátótorony is épült a Megyer-hegy tetején, a többszintes, a lombkorona fölé nyúló toronyból remek panoráma nyílik a zempléni tájra. A kilátó a tengerszemtől északra található, pár perces sétára a Piros kereszt jelzésű úttól, táblák segítenek a tájékozódásban. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

A tengerszem partján egy újonnan felhúzott faépületben Őrlőműhely működik, mi is kipróbálhatjuk a molnármesterek munkáját, sőt egy apró liszteszsákban haza is vihetjük munkánk gyümölcsét.

Új szolgáltatásként a kényelmesebbeket terepautóval is felfuvarozzák a parkolóból a tengerszemhez!

Kétségkívül a leglátványosabb és a legizgalmasabb fejlesztés a vasalt utak kiépítése a tengerszem függőleges falain. Több útvonal közül is választhatunk, azonban vegyük figyelembe, hogy a terep, azaz az egykori bányaudvar falai, nehézsége miatt egyik pálya sem kezdőknek vagy gyerekeknek való. A több szakaszból álló, igen változatos és sok helyen lélegzetelállítóan merész vonalvezetésű pályarendszer legkönnyebb része is C kategóriájú, azaz nehéz útvonal. Kilakítottak még D (nagyon nehéz) és E (extrém) besorolású vasalt utakat is. Az útvonalak csak teljes via ferrata felszerelésben, sisakban járhatóak végig! A tengerszem közelében lévő Bányaközpontban tudunk felszerelést bérelni.

Folyosó a vízhez!

A Tengerszem, a kilátó és a Malomkő tanösvény egész évben szabadon látogatható. A Bányaközpont (via ferrata szett bérlés), az őrlőműhely és a Ciróka pihenőpark büféje márciustól októberig minden nap 10.00 - 18.00, november és február között csütörtöktől vasárnapig 10.00 és 16.00 óra között várja a látogatókat.

Megközelítés: A Sárospatakot elkerülő 37-es főútról nyíló köves úton tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A műúttól 200 méterre a Nagy-Bot-kő gejzírkúpnál találunk parkolót, itt megy át a tanösvény is, 2019-ben épült egy új, döngölt földút, mellette egy új kerékpárút vezet az újonann kialakított Ciróka pihenőparkig, ahol büfét és tűzrakóhelyeket is találunk. Autóval eddig lehet bejönni, innen már csak gyalog tudjuk folytatni utunkat a tengerszem felé. A pihenőtől nem messze a piros sávval jelölt széles útról jobbra, egy táblával is jelzett, Piros kereszt jelű útra fordulva kb. 900 méter sétával érjük el a Megyer-hegyi Tengerszemet. Az útról kissé feljebb szép kilátás nyílik balra, a Király-hegy felé. Az út bebújik az erdő fái közé és hamarosan a Tengerszemnél bukkan ki.


Hát nagyjából ez a lényeg.Izgatottan várjuk a túrát meg azért az ide utazás sem egy átlagos út lesz és a hazaút sem.A túra útvonalán még gondolkodunk,de nagyjából megvan a terv.Addig is itt egy videó,egy videóstárs tette közzé a you tuben.Nagyjából mi is ezt az útvonalat akarjuk majd bejárni!Természetesen ha sikerül a küldetés,jövök majd részletes beszámolóval,képekkel és filmmel is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése